Tužilaštvo provjerava braću Mrkić

Čarapić je u četvrtak kazala “Vijestima” da specijalni tužilac za organizovani kriminal već neko vrijeme provjerava poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu i kazala da je tužilaštvo imalo informacije o sumnjama da “tu nešto nije u redu”.
455 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2011. 14:57h

Vrhovno državno tužilaštvo počelo je provjere informacija objekta hangar u Donjoj Gorici u vlasništvu braće Aleksandra Aca i Nikole Mrkića.

“Bavimo se provjerom svih informacija koje ste objavili“, kazala je “Vijestima” vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić.

Ona je rekla da ona i njene kolege “prave plan aktivnosti i dogovaraju detalje i da će se ubrzo preduzeti konkretne radnje”.

Specijalni tužilac, pored provjera braće Mrkić, ranije je počeo i sakupljanje obavještenja da li se u mojkovačkoj fabrici duvana prave i švercuju lažne cigarete.

Čarapić je u četvrtak kazala “Vijestima” da specijalni tužilac za organizovani kriminal već neko vrijeme provjerava poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu i kazala da je tužilaštvo imalo informacije o sumnjama da “tu nešto nije u redu”.

Čekaju se odgovori Veljovića

“Vijesti” od Veljovića čekaju odgovore na mnoga druga pitanja o navodnom švercu cigareta i eventualne umiješanosti nekih službenika policije u te kriminalne rabote.

Veljović nije odgovorio “Vijestima” na koji način i od kojih institucija je dobio podatke da fabrika u Mojkovcu radi po zakonu.

“Vijesti” još od Veljovića čekaju, pored ovog, i odgovore na mnoga druga pitanja o navodnom švercu cigareta i eventualne umiješanosti nekih službenika policije u te kriminalne rabote.

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Novo Radović kazao je “Vijestima” da su inspektori te državne institucije popisali zalihe u fabrici “Tara” u Mojkovcu i da kontrolišu koliko je ta fabrika uzela akciznih markica za svoje proizvode.

On je kazao da se uporedo provjeravaju i firma “Montenegro duvan komerc”, čije je sjedište u Poljima kod Mojkovca i firma “Montenegro tobaco company” , čije je sjedište u Podgorici.

Radović je rekao da će se tek na kraju kontrole znati da li su te firme uredno plaćale državi porez. “Montenegro tabako company” je prošle godine zadužila 750.000 akciza.

Agencije za duvan: Fabrika u Mojkovcu od juna prošle godine proizvela 18 tona cigareta

Direktorica Agencije za duvan Branislava Božović saopštila je “Vijestima” da je prema njhovim evidencijama fabrika duvana u Mojkovcu od juna 2010. godine proizvela 18 tona cigareta i to dva brenda “tara plava” i “tara bijela”.

Ona je navela da ona ne može da zna da li je kompanija “Montenegro tobacco company” u toj fabrici možda proizvodila i kopije svjetskih brendova cigareta i švercovala ih van Crne Gore.

Agencija za duvan je kompaniji “Montenegro tobaco company” licencu za rad izdala 2. oktobra 2009. godine i to za samo njihov proizvodni pogon u mojkovačkim Poljima.

"Nakon toga je formirana tenderska komisija u kojoj nijesu bili ljudi iz moje agencije, već službenici iz drugih nadležnih organa. Nakon što su pobijedili na tenderu kao najbolji i jedini ponuđači, dobili su od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja zeleno svjetlo da ispunjavaju sve tehnološke uslove”, pojasnila je Božović.

Agencija za duvan je kompaniji “Montenegro tobaco company” licencu za rad izdala 2. oktobra 2009. godine i to za samo njihov proizvodni pogon u mojkovačkim Poljima.

“Fabrika cigareta i Mojkovcu počela je sa proizvodnjom u drugoj polovini 2010. godine o od tada su proizveli 16 tona “Tare plave” i dvije tone “Tare bijele”, koje su kao njihovi brendovi upisani u registar o markama cigareta. Kada su dobili dozvolu za rad bilo je najavljno da će proizvoditi sedam brendova, a ne znam zbog čega to nije krenulo jer naša obaveza je da pratimo davanje dozvole, licenci ali i da kontrolišemo tok proizvodnje i prodaje duvana u Crnoj Gori”, navela je direktorica Agencije za duvan.

Početkom juna prošle godine kompaniji “MTC” je izdato i odobrenje za trgovinu cigaretama na veliko. Sa tom kompanijom, tvrdi Božović, Agencija ima zaključen ugovor da mogu prodavati duvanske proizvode na veliko, ali samo one koje su proizvedeni u toj fabrici u Mojkovcu.

“Nakon dobijanja te dozvole oni su od jula do Nove godine prodali 11, 5 tona duvana, a u januaru su prodali 1,4 tonu”, navela je Božović podatke koje ona ima o radu kompanije “MTC”.

Ona je pojasnila da prati promet fabrike i prodaju na našem tržištu, jer kako je navela “ne želi da se u Crnoj Gori prodaju nelegalne cigarete”.

“Manje me interesuje hoće li neko da izveze te neke nelegalne cigarete van Crne Gore, hoću da kažem nije ni to dobro, ali me prevashodno interesuje da moje tržište bude legalno i da tu nema švercovanih cigareta jer je to moja nadležnost”, objasnila je Božović.

Carinici ne švercuju cigarete

Iz Uprave carina (UC) je na pitanje o fabrici u Mojkovcu i saznanjima “Vijesti” da se lažne cigarete transportuju i preko zvaničnih graničnih prelaza uz, navodno, pomoć nekih carinskih službenika, rečeno je da “ne raspolažu takvim informacijama”.

“UC nije dostavljena ni jedna prijava koja bi ukazivala na navode o eventualnom transportu ilegalno proizvedenih cigareta preko graničnih prelaza u kojima su uključeni carinsnki službenici”, kazala je “Vijestima” portparol Uprave carina Marija Jovović.

Ona je rekla da su od 1. do 30 januara ove godine službenici Uprave carina oduzeli su 281 šteku različitih vrsta cigareta bez akcizne markice.

Jovović je kazala da Carina nije obavljala naknadne kontrole “Montenegro Tabaco company” jer nema carinsko skladište i nije evidentirana kao prekršilac carinskih propisa,prilikom uvoza roba i sirovina.

U toku 2009 i 2010 godine,tvrdi Jovović, MTC je uredno prijavljivala robu za carinjenje i svoje zakonske obaveze za plaćanje carinskog duga izmirivala u roku.

“U toku 2009. 2010. i 2011. godine u carinskom informacionom sistemu, kao izvoznik roba, samimi tim i duvanskih proizvoda, nije evidentirana firma “Montenegro Tabaco company” iz Podgorice. Takođe se u registru carinskih obveznika ne nalazi se firma “Montenegro duvan comerc” iz Mojkovca”, kazala je Jovović.

Za potrebe firma MTC iz Podgorice, u toku 2009. 2010.i 2011. godine, poslove špedicije prilikom uvoza roba i sirovina obavljale su firme Unistar Podgorica i MB Šped Bar.

Zejnilović znao da mu prate račune?

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predrag Mitrović kazao je “Vijestima” da su “Montenegro tobaco company” i “Montenegro duvan komerc” “poznata” toj bezbjednosnoj instituciji.

Ostalo je nejasno, od koga je Zejnilović dobio informaciju da Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma radi provjere njegovih transakcija

Na pitanje “Vijesti” da prokomentariše pismo kojim se Esad Zejnilović, tadašnji direktor “Montenegro tobaco company”, prošle godine obratio direktoru Veselinu Veljoviću i drugim bezbjednosnim institucijama, i protestvovao što je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma provjerava njegove finansijske transakcije Mitrović nije odgovorio.

“Nemam komentar”, kazao je on.

U tom pismu, u koje su “Vijesti” imale uvid, Zejnilović je napisao da Uprava za sprečavanje pranja novca time šteti njegovoj firmi i urušava njen ugled u banci čiji je klijent.

Ostalo je nejasno, od koga je Zejnilović dobio informaciju da Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma radi provjere njegovih transakcija, jer je davanje takve informacije zabranjeno zakonom i da li je neko zbog toga odgovarao.

Galerija

Bonus video: