Na beogradskom FEST-u veliki broj potencijalnih Oskarovaca

"Okolnost da se FEST održava neposredno prije i poslije dodjele Oskara samo pojačava njihovu ekskluzivnost"
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 17:10h

Na ovogodišnjem 39. FEST-u u Beogradu, koji se održava od 25. februara do 6. marta, biće veliki broj filmova koja su u trci za Oskara. Ostvarenja uvrštena u program FEST-a 2011. imaju ukupno 43 nominacije za nagrade američke filmske akademije.

"Okolnost da se FEST održava neposredno prije i poslije dodjele Oskara samo pojačava njihovu ekskluzivnost" stoji u saopštenju PR službe FEST-a.

Tako će beogradska publika imati priliku da vidi “Kraljev govor” Toma Hopera koji ima 12 nominacija, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu (Kolin Firt), scenario, kameru, montažu. Osim njega tu je “Čovjek zvani hrabrost” braće Koen nominovan u 10 kategorija, i to za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu (Džef Bridžis), te kameru. Ostvarenje 127 sati, Denija Bojla koje ima šest nominacija, uključujući najbolji film i glavnu mušku ulogu (Džejms Franko) biće takođe prikazano na FEST-u.

“Crni labud” Darena Aronofskog koji ima pet nominacija za Oskara, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu (Natali Portman). Tu je i “Prelijepo”, Alejandra Gonzalesa Inaritua sa nominacijama za glavnu mušku ulogu (Havijer Bardem) i najbolji strani film, te “Put u nepoznato” Džona Kamerona Mičela, nominovan u kategoriji za glavnu žensku ulogu (Nikol Kidmen).

Osim ovih filmova zakazane su projekcije ostvarenja “Još jedna godina” Majka Lija, “U boljem svijetu”, Suzan Bir, “Iznad zakona” Rašida Buhareba i “Zgarišta” Denisa Vilneva. Među ostvarenjima koje se takmiče za nekog od ovogodišnjih Oskara, a na programu su FEST-a su “Barnijeva verzija” Ričarda Luisa, “Drugi život” Klinta Istvuda i dokumentarac Čarlsa Fergusona “Globalna kriza”.

Bonus video: