Prijavljivanje za Sarajevo film festival do 27. maja

Nagrada za najbolji kratki film iznosi tri hiljade eura, koliko vrijedi i priznanje za najbolji dokumentarni film.
0 komentar(a)
110211sarajev_1, Foto: SSF.BA
110211sarajev_1, Foto: SSF.BA
Ažurirano: 04.02.2011. 17:13h

Prijava filmova za programe 17. Sarajevo film festivala, koji će se održati od 22. do 30. jula traje do 27. maja. Prema riječima organizatora, filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za takmičarski program – igrani film, takmičarski program – kratki film, takmičarski program – dokumentarni film, kao i kategorije novi tokovi – kratki, dječiji program i TeenArena.

"Takmičarski program je posvećen isključivo regionalnom filmu, predstavljajući publici međunarodne i svjetske premijere filmova iz Albanije, Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Kipra, Mađarske, Makedonije, Malte, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i UNMI Kosova. Pravo na prijavu za učešće imaju filmovi producirani u periodu od 12 mjeseci prije početka festivala. Prikazuju se 35mm, HDCAM, DigiBeta, Beta SP i DVD formatima. Prednost imaju ostvarenja koja bi na festivalu imala svjetske i međunarodne premijere"stoji u pravilniku Sarajevo film festivala, uz napomenu da se, nakon odabira filma i prihvatanja poziva za učešće, projekat ne može povući.

Prema jednom od članova ovog pravilnika svi filmovi se moraju prikazati na izvornom jeziku.

"Ukoliko izvorni jezik nije engleski jezik, master kopija filma mora imati engleske titlove (ukoliko nije dogovoreno drugačije). Sve troškove titlovanja na engleski jezik snosi producent. Međunarodni žiri za selekciju filmova za takmičarski program će biti sastavljen od istaknutih predstavnika iz oblasti kulture, teorije, kritike, te odabranih režisera i producenata. Biće sastavljena tri međunarodna žirija, po jedan za svaki takmičarski dio - igrani, kratki, te dokumentarni film. Većina članova svakog od tri žirija biće stanovnici drugih zemalja, a ne zemlje domaćina festivala. Članovi žirija za takmičarski program - igrani film će dodijeliti "Srce Sarajeva” za najbolji igrani film - 25 hiljada eura, specijalnu nagradu žirija" 10 hiljada, priznanje za najbolju glumicu i glumca - po dvije i po hiljade – piše u pravilniku.

Nagrada za najbolji kratki film iznosi tri hiljade eura, koliko vrijedi i priznanje za najbolji dokumentarni film.

Iz organizacije festivala su naglasili da zainteresovani svoje prijave mogu poslati na adresu: Obala Art centar za Sarajevo film festival (uz naznaku programa za koji se prijavljuju), Zelenih beretki 12/I, 71 000 Sarajevo, ili na e-mail: programmes@sff.ba.

Bonus video: