Anastazi selektor Poljske

Poznati italijanski stručnjak će na tom mjestu zamijeniti argentinskog trenera Danijela Kastelanija, koji je u međuvremenu preuzeo selekciju Finske i turski Fenerbahče.
0 komentar(a)
Anastazi, Foto: Reuters
Anastazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2011. 12:04h

Andrea Anastazi novi je selektor Poljske, aktuelnog prvaka Evrope – poznati italijanski stručnjak će na tom mjestu zamijeniti argentinskog trenera Danijela Kastelanija, koji je u međuvremenu preuzeo selekciju Finske i turski Fenerbahče.

Anastazi je vodio Italiju na posljednjem Svjetskom prvenstvu, koji je u septembru i oktobru prošle godine održan na Apeninskom poluostrvu. Italija je bila četvrta, pošto je u meču za bronzu poražena od Srbije, koju vodi crnogorski stručnjak Igor Kolaković.

Trenersku karijeru počeo je 1994. godine u drugoligaškoj Breši, a onda je od 1995. do prvog preuzimanja reprezentacije Italije (1999) vodio Gabeku Montikjari u odbojkaškoj Seriji A. U prvoj godini na klupi „azura“ osvojio je Svjetsku ligu i zlato na Evropskom prvenstvu u Austriji, i izborio vizu za Olimpijadu u Sidneju, gdje je 2000. godine osvojio bronzu, uz prvo mjesto u Svjetskoj ligi. Ima i dva srebra u 2001. godini (Svjetska liga, EP u Češkoj). Na opšte iznenađenje, vodio je selekciju Španije do zlata na Evropskom prvenstvu u Rusiji 2007. godine. Od oktobra 2007. godine do kraja posljednjeg SP drugi put je bio selektor Italije, ali sa mnogo manje uspjeha, mada i sa mnogo slabijom ekipom u odnosu na prvi mandat…

Kao igrač imao je 141 nastup za reprezentaciju, sa kojom je bio prvak svijeta 1990. godine i i šampion Evrope 1989. godine, te osvajač Svjetske lige (1990). Igrao je za Parmu, Modenu, Falkonaru i Trevizo…

Bonus video: