Šta se krije iza bedema braće Mrkić u Donjoj Gorici

“Specijalni tužilac već neko vrijeme provjerava poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu”, rekla je vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.
1732 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 09:26h

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić saopštila je “Vijestima” da je specijalni tužilac za organizovani kriminal počeo provjeru da li se u fabrici duvana u Mojkovcu proizvode lažne marke brendiranih cigareta, koje su, navodno, namijenjene švercu.

“Specijalni tužilac već neko vrijeme provjerava poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu. Mi smo i prije ovih tekstova u novinama imali informacije o poslovanju fabrike i sumnjama da tu nešto nije u redu i preko nadležnih organa vršimo provjere”, rekla je Čarapić.

Ona nije željela da otkriva do čega se do sada stiglo u istrazi, kao ni šta specijalni tužilac namjerava da uradi povodom te istrage.

U mojkovačku “Taru” ušli su inspektori Poreske uprave, koji bi narednih dana trebalo da utvrde da li su vlasnici kompanije “Montenegro tobacco company” plaćali poreze državi.

“Vijesti” se mjesecima bave istraživanjem o navodnom švercu cigareta iz mojkovačke fabrike, gdje postoje indicije da se osim brenda “tara” proizvode u pakuju cigarete stranih kompanija, a potom utabanim kanalima prebacuju iz Crne Gore ka Kosovu, Srbiji, BiH i dalje ka drugim zemljama.

Rad na crno u fabrici u Mojkovcu

Nakon prikupljenih brojnih podataka ekipa “Vijesti” je u ponedjeljak i srijedu bila u Mojkovcu, gdje su namjeravali da pitaju vlasnike fabrike da li su informacije do kojih su novinari došli tačne.

“Kod nas nije izdata nijedna dozvola strancima za rad u komapniji “MTC””, kazala je viši savjetnik Biroa rada u Mojkovcu Vesna Vujisić.

“Kod nas nije izdata nijedna dozvola strancima za rad u komapniji “MTC””, kazala je Televiziji Vijesti viši savjetnik Biroa rada u Mojkovcu Vesna Vujisić.

Prvi čovjek Mojkovca Dragan Savić za TV Vijesti je potvrdio da “MTC” nije predala nijednu poresku prijavu na nekretnine, a prema saznanjima “Vijesti”, u opštinsku kasu iz te fabrike nije uplaćen nijedan euro.

Bivši gradonačlenik Miladin Mitrović TV Vijestima juče nije odgovarao na telefonske pozive kako bi objasnio zašto Opština nije sankcionisala neplaćanje dažbina “MTC”-a.

Mitrović se, navodno, lani požalio odbornicima kako opštinskim službenicima nije dozvoljen ulazak u fabriku duvana u mojkovačkim Poljima.

Tokom istraživanja, navodnog, šverca duvana “Vijesti” su došle do podataka da je fabrika duvana u Mojkovcu, smještena u jednom od objekata koji je vlasništvo Aleksandra Mrkića.

Nikšićanin i njegov brat Nikola Mrkić, takođe su vlasnici zemljišta u podgoričkom naselju Donja Gorica na putu za nekadašnji ribnjak, gdje “MTC”, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” , ima pogon za izradu lažnih cigareta i štampariju u kojoj se pravi ambalaža za njih.

Sagovornici “Vijesti” ispričali su da u objektu u Donjoj Gorici rade stranci koji su smješteni u jednom od hangara opasanim betonskim zidom.

Mještani cu kazali da je “marlboro” koji se tu pravi vrlo loš i da su radnici objasnili da je to zbog toga što nije tehnološki ispravan.

Nekoliko radnika, koji su napuštali rad u tom objektu, pričaju sagovornici “Vijesti”, govorili su mještanima da su, kada su dolazili za zaradu kod Mrkića, bili prebijani i tjerani bez novca.

Iz objekta braće Mrkić nerijetko su radnici čašćavali mještane cigaretama koje proizvode, ali i reklamnim kesama.

Kazali su da je “marlboro” koji se tu pravi vrlo loš i da su radnici objasnili da je to zbog toga što nije tehnološki ispravan. Jednu od tih kutija, bez akcizne markice, dali su i “Vijestima”.

Mještani Donje Gorice, posebno ljudi koji žive u blizini građevine opasane sa svih strana betonskim zidom visine preko dva i po metra, bezbroj puta su se žalili raznim inspekcijama, ali i policiji na komšije Mrkiće.

Peticiju, sa potpisima 34 porodice, slali su na mnoge adrese, ali bez uspjeha.

Prošlog jula uputili su pisma Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ekološkoj inspekciji, Komunalnoj inspekciji žaleći se na isparenja od goriva iz mnogobrojnih cisterni koje se nalaze na imanju i pored njega, buku od mašina u hali i zagađenja od izduvnih gasova od šlepera, kamiona, cisterni, buke od istovara i utovara, prašine, buke i gareži od agregata, dima od paljenja duvanskog otpada i plastificiranog papira...

Mještani su prijavljivali inspekcijama da je na posjedu Mrkića živio navodno i vuk koji je uznemiravao cijelo naselje zavijanjem, ali i krvoločni psi. Ništa im nije pomoglo.

Nekoliko Mrkićevih komšija ispričalo je “Vijestima” da se na tom imanju, od kada su Mrkići izgradili objekat prije oko deset godina, bezbroj puta izlivala velika količina goriva.

Galerija

Bonus video: