3D ULTRAZVUK

Rendgen odlazi u istoriju?

Ljekari sada mogu upravljačem gledati ispod vaše kože, proći kroz vaše kosti i kroz vaše žile, krvna zrnca i organe, piše DailyMail.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 08:37h

Hirurzi bi ubuduće umjesto vaših crno-bijelih rendgenskih snimaka mogli imati 3D sliku u boji. Poseban računarski program kompanije BodyViz rendgenske zrake i ultrazvuk prikazuje u 3D obliku, i to u boji. Ono što je najzanimljivije je to da hirurzi sada mogu operaciju virtualno isprobati, ali i na vrijeme otkriti koliko je rizična.

Ljekari sada mogu upravljačem gledati ispod vaše kože, proći kroz vaše kosti i kroz vaše žile, krvna zrnca i organe, piše DailyMail. Oni mogu virtualno prorezati kožu kako bi istražili anatomiju pacijenta i upotrijebiti virtualne instrumente.

Scott Rodenburg iz BodyViz kompanije objasnio je da je softver dostupan doktorima u Velikoj Britaniji i da razgovaraju s brojnim potencijalnim klijentima. Program košta 4.000 funti, a radi na običnim računarima zajedno sa upravljačem, piše dnevnik.hr.

"Trodimenzionalne slike nam dopuštaju da pogledamo pacijenta iznutra, a to je nešto što nije bilo moguće bez hirurgije, do sada", rekao je.

Ovaj program je koristan i za buduće hirurge, studente koji se na fakultetima prvi put susreću sa operacijama. Očekuje se da će se pomoću njega smanjiti rizici operisanja, čime se povećava sigurnost pacijenata.

Galerija

Preporučujemo za Vas