Rendgen odlazi u istoriju?

Ljekari sada mogu upravljačem gledati ispod vaše kože, proći kroz vaše kosti i kroz vaše žile, krvna zrnca i organe, piše DailyMail.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 08:37h

Hirurzi bi ubuduće umjesto vaših crno-bijelih rendgenskih snimaka mogli imati 3D sliku u boji. Poseban računarski program kompanije BodyViz rendgenske zrake i ultrazvuk prikazuje u 3D obliku, i to u boji. Ono što je najzanimljivije je to da hirurzi sada mogu operaciju virtualno isprobati, ali i na vrijeme otkriti koliko je rizična.

Ljekari sada mogu upravljačem gledati ispod vaše kože, proći kroz vaše kosti i kroz vaše žile, krvna zrnca i organe, piše DailyMail. Oni mogu virtualno prorezati kožu kako bi istražili anatomiju pacijenta i upotrijebiti virtualne instrumente.

Scott Rodenburg iz BodyViz kompanije objasnio je da je softver dostupan doktorima u Velikoj Britaniji i da razgovaraju s brojnim potencijalnim klijentima. Program košta 4.000 funti, a radi na običnim računarima zajedno sa upravljačem, piše dnevnik.hr.

"Trodimenzionalne slike nam dopuštaju da pogledamo pacijenta iznutra, a to je nešto što nije bilo moguće bez hirurgije, do sada", rekao je.

Ovaj program je koristan i za buduće hirurge, studente koji se na fakultetima prvi put susreću sa operacijama. Očekuje se da će se pomoću njega smanjiti rizici operisanja, čime se povećava sigurnost pacijenata.

Galerija

Bonus video: