Pjesničenje u „radnoj sobi”

U organizaciji Asocijacije izdavača i knjižara Crne Gore i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, manifestacija “Kuća poezije” održaće se na raznim lokacijama u Podgorici u periodu od 8. do 11. februara
81 pregleda 0 komentar(a)
Knjige, Foto: Arhiva Vijesti
Knjige, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.02.2011. 17:30h

Manifestacija “Kuća poezije” održaće se na raznim lokacijama u Podgorici u periodu od 8. do 11. februara, u organizaciji Asocijacije izdavača i knjižara Crne Gore i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a tok festivala podgoričkoj publici predstaviće se šest pjesnika i pjesnikinja iz zemlje i regiona.

Predsjednica Asocijacije, pjesnikinja Tanja Bakić kazala je na konferenciji za novinare da je riječ o manifestaciji koja će svojim prostornim konceptom pokušati da objedini više kulturnih lokacija grada.

" Pošli smo od stanovišta da pjesnike koji pripadaju različitim poetikama i estetikama okupimo na jednom mjestu, u zajedničkom prostoru koji smo nazvali kućom. Iz toga je nastala i sama prostorna koncepcija festivala, koji je nalik na kuću.

Ceremonija otvaranja festivala odvijaće se 8. februara u “potkrovlju”, odnosno u šoping centru “Mall of Montenegro”, drugi dio odvija se u “radnoj sobi”, odnosno salonu Gradske knjižare, treći dio u “kuhinji” onnosno Blues baru, a četvrti na “verandi” ili prostoru Perjaničkog doma", kazala je Bakićeva.

Ona je dodala da će se programi festivala odvijati u dnevnim i večernjim terminima te da će ih svečano otvoriti pjesnik Bogić Rakočević.

Urednica književnog programa Studentskog kulturnog centra u Beogradu Vesna Kapor predstaviće nakon toga projekat “Reč u prostoru” i svoju knjigu poezije “Tri samoće”, a tokom festivala predstaviće se i mostarski pjesnik Adnan Žetica, albanska pjesnikinja Brikena Smajli te crnogorske pjesnikinje Dragana Tripković i Jelena Nelević.

Poseban segment festivala je program “Pesničenje”, tokom koje će biti “prezentovan i poseban oblik japanskog haikua zvani renku - forma razgovora između dva haiku pjesnika”.

Bonus video: