Tange uzrokuju česte infekcije mokraćnih kanala

Ako ste makar jednom imale infekciju mokraćnih kanala, vjerovatno su vam, između ostalog, ljekari savjetovali da izbjegavate nošenje tangi
187 pregleda 0 komentar(a)
tange, Foto: Www.shutterstock.com
tange, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 03.02.2011. 10:03h

Neke od mogućih negativnih posljedica nošenja tangi su:

Infekcije

S obzirom da se pri kretanju odjeća pomjera s jednog dijela kože na drugi, a tange su na osjetljivom području gdje se bakterije iz debelog crijeva mogu lako prenijeti u mokraćni kanal, infekcije bakterijom Escherichiom coli su vrlo česte. Ta bakterija može da uzrokuje snažne i bolne upale mokraćnog kanala.

Iritacije i crvenilo

Zbog trenja koje se događa pri kretanju, može doći do iritacije osjetljivog dijela kože kod međunožja, a ono opet do infekcije i upale.

Tange se mahom proizvode od vještačkih materijala poput likre, viskoze, pa su usljed znojenja takođe moguće iritacije i crvenilo na koži, jer vještački materijali, za razliku od pamuka, ne upijaju tečnost toliko uspješno.

Iako postoji mogućnost za sve navedene opasnosti, one se ipak ne dešavaju tako često i ne može se tačno utvrditi njihova dirketna povezanost s nošenjem tangi. Ali, ako imate česte infekcije mokraćnih kanala, a non-stop nosite tange, onda mijenjajte tu naviku - njihova povezanost s bakterijama je utvrđena i nesporna.

Bonus video: