“Vijesti” u fabrici za koju tvrde da pravi lažne cigarete radi šverca

Čuo sam i ja razne stvari, čak i da ovdje proizvodimo drogu, kazao je Bulatović
752 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 08:26h

Šta je istina, a šta laž o fabrici cigareta podgoričke firme “Montenegro tobaco company” u Poljima kod Mojkovca nemoguće je saznati od onih koji formalno rukovode njom. Jedino je pouzdano utvrđeno da ključeve drži Joja.

Fabrika “Tara” liči na utvrđenje čije gazde ne žele da iko vidi šta se unutra radi. Pod video nadzorom je i spolja i iznutra. U dvorište se ulazi kroz gvozdenu kapiju kada Joja otključa lanac i katanac.

U halu u kojoj se navodno proizvodi novi crnogorski brend “tara” može se ući kada Joja stavi prst na crveno svijetleće dugme koje skenira otisak njegovog prsta i kada provuče kodiranu karticu. Sve je pod budnim okom kamera sa svih strana i svih uglova.

U fabrici-tvrđavi Joja diktira protokol i, kada neko od zaposlenih treba da uđe na posao, dok ode da otključa, goste ne ostavlja ni na trenutak same.

Dvojica bivših graničnih policajaca iz Rožaja Enver Dacić i Hamdo Murić nedavno su saopštili da je otvoren švercerski koridor prema Kosovu , da u Mojkovcu postoji ilegalna fabrika duvana i da se preko graničnog prelaza, između ostalog, švercuju i cigarete.

U fabrici-tvrđavi Joja diktira protokol i, kada neko od zaposlenih treba da uđe na posao, dok ode da otključa, goste ne ostavlja ni na trenutak same.

Joja odlučan da ne pusti nikoga

Ljubazni sredovječni gospodin reportere “Vijesti” u ponedjeljak je skoro dva sata držao na snijegu ispred kapije fabrike, odlučan da ne dozvoli ulazak dok mu “viša instanca” ne kaže da može. Ko je “viša instanca” ostalo je enigma.

Da li je to izvršni direktor tridesetogodišnji Miodrag Novović, kako piše u Centralnom registru Pivrednog suda, ili je to Vujica Tomović koji se u ponedjeljak u telefonskom razgovoru predstavio “Vijestima” kao izvršni direktor ili neko treći.

Tomović je u ponedjeljak obećao da će novinaru “Vijesti” odgovoriti na sva pitanja u srijedu, da bi umjesto da se pojavi na dogovoreni intervju, “džentlmenski” poslao cvijeće i poručio bez objašnjenja da ne može doći.

"Znam sve o vama. Vi ste korumpirani novinar"

On je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru, reporterima “Vijesti” dok su čekali ispred fabrike da neko od nadležnih i objasni da li se tu proizvode ilegalne cigarete namijenjene švercu, kazao su to “izmišljotine”.

“Znam sve o vama. Znam sa kime se družite i ko vas instruiše. Vi ste korumpirani novinar koji od svakoga prima mito i piše šta se od njega traži. Ne date nam da radimo i da pomognemo našu Crnu Goru, nama koji smo patriote”, kazao je Tomović novinaru “Vijesti”.

Tomovića u Centralnom registru Privrednog suda nema ni u firmi “Montenegro tobaco company”, a ni u firmi “Montenegro duvan comerc” čiji je direktor Željko Bulatović, koji je jedini pristao da razgovara sa “Vijestima”. Taj razgovor nije obavljen u njegovoj firmi, čije je sjedište u Poljima, već u prostorijama fabrike čiji je vlasnik “Montenegro tobaco company”.

“Ja sam generalni zastupnik i distributer cigareta 'Tara' koje se ovdje proizvode”, kazao je Bulatović u ponedjeljak nakon što je ekipa “Vijesti” pozvana da se vrati sa pola puta jer će “biti dozvoljeno da se uđe u fabriku”.

Proizvodnja novog brenda samo paravan za štancovanje "marlbora", "vinstona"...

Da postoji fabrika znalo se i prije nego što je Agencija za duvan “Montenegro tobaco company” u oktobru 2009. godine dala licencu za proizvodnju cigareta. Prethodno su, u januaru 2008. od Agencije za duvan dobili dozvolu za instaliranje fabrike na tenderu na kojem su bili jedini prijavljeni.

Kada je tadašnji direktor te firme Esad Zejnilović to obnarodovao, dobro upućeni izvori “Vijesti” tvrdili su da su “Mojkovčani riješili da legalizuju nelegalan posao” i da im je proizvodnja novog brenda “samo paravan da nastave da štancuju “marlboro”, “vinston”, “bond”, “kareliju”....

Fabrika je instalirana u Poljima u zgradi koja je iznajmljena od Podgoričanina Aleksandra Mrkića, u nekadašnjem pogonu modne konfekcije i tekstila.

Nekadašnji portparol kompanije Marko Piper izjavio je tada da su za “projekat dobili podršku Hipotekarne banke”. Najavili su da se pripremaju za proizvodnju dva nova brenda cigareta „serdar“ i „tara“ a da rezani duvan kupuju od Duvanskog kombinata, od čega se isplaćuju zarade radnicima podgoričkog proizvođača duvana u stečaju.

“Serdar” još niko nije pušio jer se ne proizvodi a “tara” se, kažu u fabrici, dobro prodaje iako je, bar u Podgorici, “Vijesti” nijesu mogle pronaći.

Rade uglavnom Bugari, jer to je posao za odabrane

Dvije godine kasnije stvari su sasvim drugačije, sudeći po tvrdnjama Mojkovčana, pripadnika javne i tajne policije i ljudi dobro upućenih u švercerske tokove i “šeme”... Što su se “Vijesti” proteklih mjeseci otvorenije raspitivale za fabriku, sve u vezi sa njom je postajalo tajanstvenije.

U fabrici trenutno radi vrlo malo Mojkovčana, a modernu mašinu za pravljenje cigareta bugarske proizvodnje, opslužuje nekoliko bugarskih državljana. “Serdar” još niko nije pušio jer se ne proizvodi a “tara” se, kažu u fabrici, dobro prodaje iako je, bar u Podgorici, “Vijesti” nijesu mogle pronaći.

Mojkovčani kažu da je do sada u njoj radilo vrlo malo njihovih sugrađana, da je to posao “samo za odabrane i pouzdane”. Od prošlog ljeta Zejnilović nije više direktor “Montenegro tobaco company”. Njega je zamijenio Novović, a Zejnilović je registrovao novu firmu “Zej company”.

Bugari koji rade u fabrici i žive u Poljima, navodno u kući Zindovića, navodno nikada ne izlaze u grad, uvijek idu pod pratnjom, voze se u džipovima, a niko izvan fabrike im “oči nije vidio”, tvrde Mojkovčani

Reporteri “Vijesti” imali su tu čast. U ponedjeljak, nakon što su ispred fabrike ispraćeni sa žaljenjem jer ne smiju da ih puste, a nakon pola sata molili da se vratimo, dozvoljeno im je je da uđu u jednu od zgrada, u kojoj je montirana bugarska mašina.

Jojo zabranio slikanje

U besprekorno čistom prostoru i pored uglancane mašine stajalo je nekoliko muškaraca i žena. Rečeno je da su to radnici koji rade na proizvodnji cigareta i da, “naravno ima i Bugara, jer samo oni znaju da rade na toj mašini”. U velikoj hali, pored skoro svih zidova uredno su poslagani paketi sa cigaretama. Kazali su da su to spakovane cigarete “tara”. Joja je strogo zabranio slikanje.

Čuo sam i ja razne stvari, čak i da ovdje proizvodimo drogu. Sve su to laži i budalaštine.

“O kakvoj se to fantomskoj fabrici priča? Ona nije fantomska, evo je postoji i radi. Čuo sam i ja razne stvari, čak i da ovdje proizvodimo drogu. Sve su to laži i budalaštine. Radimo potpuno regularno, ali mnogim proizvođačima cigareta u okruženju ne odgovara da im uzmemo tržište. Naša 'tara' je vrhunski cigar, dobila je i nagradu na sajmu u Makedoniji”, kazao je Bulatović “Vijestima” u ponedjeljak.

Na pitanje ko je vlasnik fabrike nije želio da odgovori.

“Ima nas više, ne mogu vam to reći”, kazao je Bulatović, izvršni direktor “Montenegro duvan komerca” u prostorijama fabrike koja pripada “Montenegro tobaco company”, i koja doista, nije fantomska.

Uprava policije saopštila je ranije da je njen direktor Veselin Veljović “službeno zatražio od nadležnih organa i dobio dokumentaciju u kojoj se navodi da je firma za prozvodnju duvanskih proizvoda 'Montenegro Tabaco Company', zvanično registrovana za bavljenje ovim poslovima, te da posluje u skadu sa pozitivnim zakonskim propisima".

Nakon posjete fabrici uznemiravali novinara

Čovjek koji se predstavio kao izvršni direktor “Montenegro tobaco company” Vujica Tomović, iako tako ne stoji u registru Privrednog suda kazao je “Vijestima” u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da nije tačno da su od ljetos drastično smanjili plate radnicima iz Mojkovca i da su im zabranili da ulaze u halu gdje se proizvode cigarete. On je rekao da će Mojkovac i Crna Gora tek imati koristi od fabrike duvana “Tara”.

Pola sata nakon što su reporteri “Vijesti” napustili fabriku, čovjek koji se predstavio kao Filipović, pozvao je telefonom novinara, tvrdeći da ga je Tomović obavijestio da je on, navodno, rekao novinarima da mu je smanjena plata i da će zbog toga ostati bez posla.

Čovjek je više puta sa različitih brojeva telefona tražio “suočavanje” i veoma drsko uznemiravao novinara. Kazao je da mu je broj telefona dao Tomović i da mora da se razjasni sa “Vijestima”. Nakon što je novinar “Vijesti” pozvao Tomovićevog saradnika i zamolio da uznemiravanje prestane stigao je odgovor da Tomović ne zna o čemu se radi i da nikome nije dao broj. Nakon toga pozivi su prestali.

Galerija

Bonus video: