BLAM STAR 14 GODINA

Dugo je trebalo da država shvati ko je Marina

14 godina kasnije, aktuelni ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović,zadovoljan odlukom selektora, kaže da je Marinin angažman na Cetinju i u Crnoj Gori “izuzetno važan za crnogorsku kulturu i međunarodnu promociju države”.
318 pregleda 0 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Thoughtcatalog.com
Marina Abramović, Foto: Thoughtcatalog.com
Ažurirano: 02.02.2011. 15:30h

Kultna umjetnica, planetarna “kraljica performansa”, kako je nazivaju mediji širom svijeta, Marina Abramović predstavljaće Crnu Goru na 54. Bijenalu u Veneciji, četrnaest godina nakon što je na ovoj najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti osvojila “Zlatnog lava”.

Ona je tada dobila specijalni poziv za centralnu izložbu, i to poslije izmjene prvobitne odluke crnogorskih vlasti da upravo Marina predstavlja tadašnju SRJ.

Tada je, u ondašnjoj zajedničkoj državi, usvojeno pravilo da izlagače za Paviljon Jugoslavija naizmenično biraju komesari iz Srbije i Crne Gore.

Marina Abramović je 1997, po odluci crnogorskog komesara Petra Ćukovića (ove godine je ko-komesar) odabrana da bude predstavnica SRJ u Veneciji, međutim, onda se dogodio nečuven presedan, skandal prvoga reda, pa je tadašnja crnogorska vlast promijenila Ćukovićevu odluku.

Ipak, Zlatni lav

U zadnji čas odabran je poznati slikar Vojo Stanić, umjetnik izuzetne reputacije i osobenog likovnog izraza, ali prilično udaljen od duha manifestacije kakave je Bijenale u Veneciji. Upućeni se prisjećaju da je “pravac pritiska” išao iz Ministarstva kulture, na čijem čelu je tada bio Goran Rakočević, današnji ambasador u Hrvatskoj.

Ali, te 1997. svjetska zvijezda performansa ipak je na poziv generalnog komesara Bijenala u Veneciji, Đermana Ćelantea, učestvovala sa instalacijom “Balkanski barok” i dobila Veliku nagradu - “Zlatnog lava”.

Danas, 14 godina kasnije, aktuelni ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, izrazio je zadovoljstvo odlukom selektora Svetlane Racanović i Petra Ćukovića, o izboru Marine Abramović, navodeći da je njen ukupan angažman na Cetinju i u Crnoj Gori “izuzetno važan za crnogorsku kulturu u međunarodnu promociju države”.

Ondašnji komesar (i sadašnji ko-komesar) Petar Ćuković, nije želio da komentariše “neslavnu” epizodu od prije 14 godina. Njegov komentar o tadašnjoj “kulturnoj” politici kao i sadašnjem pravom izboru nismo dobili jer, kako nam je odgovorio, u dogovoru sa drugim komesarom Crne Gore, Svetlanom Racanović, neće davati zvanične izjave u narednih desetak dana.

Za to vrijeme, kako nam je potvrdio, planiran je put komesarskog dvojca u Veneciju gdje će razgledati prostor, odnosno, paviljon u kojem će biti prezentitran rad Marine Abramović.

Nepravda na kraju ispravljena

Tako da bi se na koncu moglo reći - nepravda prema Marini Abramović je - ispravljena, ali, po svemu sudeći, što je opet, tako crnogorski - ime i prezime kriv(a)ca za blamažu od prije 14 godina - i dalje nećemo znati.

Najkrvavija moguća realnost “Venecijanski performans Marine Abramović, kojem bi ime moglo biti i 'Bloody Balkan Baroque', zapravo daje finalnu sliku jugoslovenskog političkog pejžaza tokom posljednjih pedeset godina.

Ako je ova priča sa tragičnim krajem započela ljevičarskim, komunističkim utopijama, njen završetak se zbio u najkrvavijoj mogućoj realnosti generiranoj kolopletom najrazličitijih nacionalsocijalističkih ludila.

Njome su reciklirane traume rađanja i umiranja, ujedinjavanja i raspadanja, smisla i besmisla... Ovaj ionako stravičan balkanski vijek izgleda da je morao zakonito da završi još jednim pirom masovnog ubijanja i razaranja, još jednim - 'baroknim' dankom u krvi”, zapisao je o nagrađenom radu Marine Abramović, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Jovan Despotović.

Preporučujemo za Vas