Promocija knjige akademika Radoslava Rotkovića

Riječ je o knjizi koja objedinjava Rotkovićeve jezikoslovne tekstove, nastale u različitim periodima njegovog stvaranja.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2011. 15:45h

Knjiga “Jezikoslovne studije” akademika Radoslava Rotkovića biće predstavljena sjutra u 19 sati, u sali u prizemlju zgrade “Muzeja i galerija Podgorice”, a o knjizi će govoriti dr Adnan Čirgić i mr Čedo Drašković.

“Jezikoslovne studije” priredio je Adnan Čirgić, a objavio Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje “Vojislav P. Nikčević”. Riječ je o knjizi koja objedinjava Rotkovićeve jezikoslovne tekstove, nastale u različitim periodima njegovog stvaranja.

Priređivač je u uvodu zapisao da se većina zastupljenih tekstova objavljuje bez izmjena, dok se pojedini, koji su u ranijim publikacijama gubili svoj oblik zbog redakcijskih cenzurskih intervencija, javili u svom punom obliku. Za novu knjigu Rotković je, međutim, namjenski ispisao tekst Toponimi kao tragovi prisustva Slovena.

Osim tih, objavljeni su i tekstovi-reagovanja na rad Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Recenzenti izdanja su Milorad Nikčević i Przemyslaw Brom, urednik izdanja je Aleksandar Radoman, a tehnički urednik Jelena Šušanj.

Organizator promocije je Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, koja je, uprkos nedavnom svečanom otvaranju adaptirane zgrade u Njegoševoj ulici, i dalje prinuđena da promocije organizuje na alternativnim mjestima.

Prema nezvaničnim informacijama, slična situacija je i s preseljenjem knjižnih fondova, koji “upakovani” u objektu bivše kasarne “Morača” i dalje čekaju na povratak na staru adresu.

Bonus video: