Direktoru Javnog servisa na televiziji “stabilno i debilno”

Vojičić je iznio niz neistina i uvreda, te optužbi o falsifikatima koje su navodno vršili rukovodioci tada novoformiranog Novog sindikata RTCG, stoji u kontratužbi
69 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vojičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Vojičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.02.2011. 14:27h

Čelnici novog sindikata Radio televizije Crne Gore Radomir Pajović i Mirjana Popović, koje je generalni direktor RTCG Branko Vojičić nedavno tužio za uvredu i klevetu, odgovorili su protivtužbom za ista djela.

Oni su tužili Vojičića zato što je na tribini u Beogradu “Javni servis u regionu”, u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert, u prisustvu medija i direktora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije iznio “uvredljive i neistinite navode“. Kako tvrde, ti navodi mogu i da štete njihovoj časti i ugledu jer su zaposleni 30 godina na RTCG-u.

“Jednom kad sam razgovarao sa premijerom Đukanovićem pitao me je “Kako ti je na televiziji?”. Ja sam mu rekao "stabilno i debilno". A on kaže šta ti to znači. Kažem: "Ja sam stabilan". Eto takvo je stanje u Podgorici”, sporni su navodi Vojičića, a koje je navodno objavio i časopis “Vreme”.

Današnje suđenje koje je trebalo da se održi po tužbi Vojičića koji tereti Popović i Pajovića da su ga u kontinuitetu nazivali štetočinom, lažovom, manipulatorom, kukavicom, odloženo je do sredine marta. On je u svojoj tužbi naveo i da je oklevetan i uvrijeđen jer su ga tuženi preko portala srpskih novina nazvali “džukelom i džukcem”.

U odgovoru sindikalaca na Vojičićevu tužbu koja je juče dostavljena sudu uz kontratužbu, u kojem se oni vode principom “ne uradi drugom ono što ne želiš da drugi uradi tebi” stoji da prvi čovjek Javnog servisa u dugom kontinuitetu “čini nezakonite i nemoralne radnje, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj.

“Vojičić je zajedno sa tada generalnim direktorom Radovanom Miljanićem, sada njegovim savjetnikom, te Rajkom Cerovićem i B. Vujisićem i Jovankom Kovačević iznio niz neistina i uvreda, te optužbi o falsifikatima koje su navodno vršili rukovodioci tada novoformiranog Novog sindikata RTCG”, stoji u odgovoru i kontratužbi.

Kako navode sindikalci, Cerović je takve klevete javno izrekao u emisiji “U ogledalu”, a “Vojičić nije dozvolio da se te laži demantuju čime je nanio uvrede i štetu mnogima”, a posebno Popoviću i Pajoviću jer je prekršio Zakon o medijima.

U odgovoru na tužbu Vojičića, njih dvoje navode 15 tačaka kako bi dokazali svoju nevinost, a njegovu krivicu, ponavljajući istorijat međusobnog prepucavanja.

Vojičić je nedavno saslušan u policiji po nalogu tužilaštva u “svojstvu građanina” a po prijavi Novog sindikata jer je, navodno, mimo propisa, dao nekoliko desetina hiljada eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih.

Izvori “Vijesti” navode da u prijavi stoji da je direktorka TVCG Radojka Rutović dobila 30.000, a urednica Marina Vuković 10.000 eura. Rutović je demantovala navode iz prijave, kazavši “Vijestima” da nije dobila ni cent za rješavanje stambenih potreba. Vuković je potvrdila “Vijestima” da je prošle godine dobila 10.000 eura, na “zakonit i legalan način”.

Stručni saradnik bez ijednog zvanja?

U pismu bivšem premijeru Milu Đukanoviću, Pajović je pomenuo anagažovanje Vojičića kao stručnog saradnika na Univerzitetu Crne Gore “što je nevjerovatno jer nema nikakvih naučnih zvanja ni titula (magistar, doktor, profesor...), niti je poznato da je ikada učestvovao na nekom naučnom skupu, niti je napisao neki naučni rad koji uključuje metodološki pristup”.

“Branko Vojičić je i generalni direktor RTCG, “izabran” sa svojim programom koji ne zaslužuje prelaznu ocjenu ni neke provincijalne NVO”, stoji u pismu Pajovića.

Bonus video: