Četvrtfinale je sada daleko

Budvani su večeras u Mediteranskom četvrti put u međusobnim duelima poraženi od Belgijanaca (3:1), u prvom meču osmine finala Lige šampiona, pa je četvrtfinale sada jako daleko.
0 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Z. ĐURIĆ
Budvanska rivijera, Foto: Z. ĐURIĆ
Ažurirano: 01.02.2011. 21:35h

Noliko je ostao nepremostiva prepreka za Budvansku rivijeru – Budvani su večeras u Mediteranskom sportskom centru četvrti put u međusobnim duelima poraženi od Belgijanaca sa 3:1 (27:29, 25:21, 25:22, 25:20), u prvom meču osmine finala Lige šampiona, pa je četvrtfinale sada jako daleko. Izabranici Veselina Vukovića u revanšu, kroz nedjelju dana u Belgiji, moraju da savladaju Noliko, a onda da budu i bolji u „zlatnom setu“. Veoma težak zadatak, skoro nemoguća misija s obzirom na viđeno u večerašnjem meču. Istina, Budvani u revanšu više nemaju šta da izgube, ali će morati mnogo bolje ako žele da budu u igri za pobjedu.

Večeras je na sjajan način u dresu Budvana debitovao Kubanac Rajdel Poej. Ni samo šest dana treninga sa novim saigračima nijesu mu bili hendikep da bude centralna figura meča sa čak 31 poenom. Nažalost po domaće, bio je usamljen, posebno su podbacili primači servisa Šafranovič i Čupković, pa je bilo nemoguće očekivati bolji rezultat. Noliko je pokazao ono što se znalo – da je ekipa koja igra fanatično borbeno u odbrani, sa kvalitetnim blokom, a večeras i efikasnim napadom. Primač servisa Man nije imao nijednu grešku u napadu tokom meča, a izvanredan je bio rezervni korektom Klapvajk, uz Mana sigurni ključni igrač u pobjedi gostiju. Budvani su meč počeli u očekivanoj postava Budvana – tehničar Petković, novi korektor Kubanac Poej, primači servisa Čupković i Šafranovič, srednji blokeri Marković i Jurišić, te libero Škorc.

Budvani su dobro počeli meč i sa dva uzastopna poena na servis Čupkovića poveli 4:1, i tako primorali trenera gostiju Hejnena da zatraži tajm-aut. Prednost od tri poena Rivijera je čuvala do 10:7, a onda je Čupković propustio priliku i kontri da poveća na „plus četiri“ (izblokirao ga je Radović, srednji bloker gostiju). To kao da je dalo krila Belgijancima, koji su vrlo brzo, sa dva bloka Van Dekrena, prvi put poveli na meču (12:11). Rezultatska klackalica, u kojoj su se dva tima smjenjivala uglavnom minimalnom vođstvu (Budvani su vodili na tehničkom tajm-autu 16:14), trajala je do 18:18. Tada su domaći odbojkaši osvojili tri poena nizu (jedan na „pecanje“ tehničara Van Harskampa, te dva blokovima Jurišića i Čupkovića). S obrizom da su tu prednost čuvali do 23:20, činilo se da će mirno privesti set kraju. Međutim, u finišu se razigrao rezervni korektor Klapvijk (kod 21:18 je zamijenio Sidibea), koji je uz dva poklon poena domaćih (Čupković, Poen) donio prvu set loptu Noliku kod 24:23. Tada se, međutim, razigrao Poej, na čijim krilima je Budvanska rivijera i došla do vođstva od 1:0. Kubanac je, naime, do kraja seta osvojio četiri poena, tri iz napada, a blokom je stavio tačku na set, koji je trajao 30 minuta.

U drugom setu je drastično pao prijem servisa Budvana, u napadu je jedino raspoložen bio Poej (čak 10 poena), dok su ostala dva krajnja „pucača“, Čupković i Šafranovič bili neraspoloženi za igru. Uz to, tehničar Petković je slabo koristio „srednjake“, pa je napad Budvana postao previše predvidiv za blok gostiju, koji su iz tog elementa u drugom setu osvojili četiri poena, a domaćin nijedan. Iako je Noliko poveo 6:4, Budvani su imali prednost na prvom tehničkom tajm-autu, a vođstvo su čuvali do 11:10. Noliko je sa tri uzastopna poena prekrenuo, i više nije vođstvo ispuštao do kraja seta. Istina, Budvani su bili u igri do 20:21, ali su onda Klapvijk iz prvog napada i Mana na bloku donijeli dva uzastopna poena za vođstvo od 23:20, čime su i prelomili ovaj set za izjednačenje na 1:1.

Treći set je bio manje neizvjestan u oddnosu na prethodna dva. Budvani su i dalje imali samo raspoloženog Poeja u napadu, pa je Vuković već početkom seta zamijenio Jurišića i uveo Gojka Ćuka, a kod 15:10 za Belgijance je Ćaćićem zamijenio Čupkovića. Kod 17:11 za Noliko izledalo je da su gosti riješili ovaj set. Međutim, Poej i Ćaćić su, uz nekoliko grešaka gostiju, omogućili Budvanima sa se primaknu na 18:19 i primoraju Belgijance na tajm-aut, ali su tu i stali. Noliko je sa tri uzastopna poena riješio i ovaj set, lakše nego prethodni.

Četvrti set je bio najmanje neizvjestan, a odlučen je već na drugom tehničkom tajm-autu, kada je Noliko vodio 16:12. Budvani su prirpijetili na 17:19, ali je Noliko sa dva uzastopna poena odbio taj napad, i rutinski priveo meč kraju. Revanš meč je 8. februara u Mazeiku.

Izjave

Veselin Vuković, trener Budvanske rivijere: Noliko je apsolutno zasluženo pobijedio. Mislim da smo dobro ušli u meč, i kod 23:20 za nas, kada smo svi očekivali realno lakšu završnicu, oni su preokrenuli, prvi došli do set lopte i tu otupili neku našu oštricu. Oni su se kasnije razigrali na servisu, i imali smo smo dosta problema da taj ritam skok i flot servisa adekvatno dodamo. Mislim da je to doprinijelo našoj psihološkoj nesigurnosti u napadu do sada dvojice naših najboljih igrača Čupkovića i Šafranoviča, koji su bili bili daleko od dosadašnjih izdanja. Noliko igra zaista disciplinovano, vidjelo se to i večeras, a oni su demonstrirali frenetičnu upornost i dobru disciplinu. Ono što nijesam očekivao, je da su utakmicu dobila dvojica-trojica rezervnih igrača Nolika. U pojednim fazama igre naš priključak je držao jedino Poej, koji je pokazao da je klasa iznad. Šteta što ostali igrači nijesu pripomogli da u završnicama setova dođemo do kojeg poena više. Žao mi je što pred ovakvim ambijentom nijesmo pokazali više, ali tamo nemamo šta da izgubimo. Noliko na svom terenu igra dobro, nadam se ne bolje od večeras, a mi sada nemamo nikakvog opterećenja, budući da smo ove sezone već napravili dovoljno. Odigraćemo rasterećeno, najbolje što možemo, i nadam se da nije isključeno da možemo da dođemo do zlatnog seta.

Breht van Kerkove, pomoćni trener Nolika: Veoma smo zadovoljni sa ovom veliko pobjedom, jer smo znali da će biti jako teško u Budvi, gdje Budvanska rivijera igra jako dobro. Domaćin je u prvom setu pokazao snagu, ali smo uspjeli da na kraju dođemo do važne pobjede. Ništa nije riješeno, u Mazeiku se igra novi meč, a za prolaz su potrebne dvije pobjede. Tek smo na pola puta, i ne smijemo nikako da razmišljamo da smo već u četvrtfinalu.

Bonus video: