Gruger svjestan nakon 12 dana u komi

Gruger je doživio teške povrede glave i grudnog koša nakon stravičnog pada na treningu spusta u Inzbruku, čuvenoj stazi Štrajf, na kojoj je izgubio ravnotežu prije doskoka
0 komentar(a)
Gruger, Foto: REUTERS
Gruger, Foto: REUTERS
Ažurirano: 01.02.2011. 19:14h

Austrijski specijalista brzih alpskih disciplina, Hans Gruger, probuđen je juče nakon 12 dana vještački izazvane kome.

Gruger je doživio teške povrede glave i grudnog koša nakon stravičnog pada na treningu spusta u Inzbruku, čuvenoj stazi Štrajf, na kojoj je izgubio ravnotežu prije doskoka. Višečasovna operacija i potom 12 dana kome učinili su da se 29 - godišnji skijaš osjećao prilično pospano i umorno, ali u svjesnom stanju i sposoban za kratak razgovor sa porodicom.

- Buđenje smo započeli još protekle sedmice, a u ponedjeljak smo Grugera skinuli sa respiratiora, pošto je imao i povrede grudnog koša, a urađena su i detaljna testiranja i uskoro ćemo znati o kakvim je povredama grudi riječ. U svakom slučaju, operacija na mozgu je uspjela, ali će još nekoliko dana Gruger biti na intenzivnoj njezi - kazali su u Univerziztetskoj bolnici u Inzbruku.

Gruger je pao na treningu Štrajfa koju je vodeći u Svjetskom kupu Ivica Kostelić prokomentarisao kao pogibenu ove sezone.

- Vidljivost je bila loša, staza nevjerovatno brza, a uz to neravna i kvrgava i bilo je nemoguće kontrolisati skije. Žao mi je Grugera, i mora se nešto preduzeti da staze budu sporije i bezbjednije. Pa i formula 1 je nakon pogibije Ajrtona Sene nešto preduzela i povećala bezbjednost, i samo mi rizikujemo na svakom spustu - rekao je Kostelić, koji predvodi zagovornike sporijih staza u „bijelom cirklusu”.

Nakon Grugera u francuskom Šamoniju su teške povrede doživjela još trojica spustaša. Austrijanac Mario Šajber je polomio ključnu kost i nos, dok su njegov zemljak Georg Štrejtberger i Kanađanin Manuel Ozborn Paradi završili sa prelomima noge.

Crnogorski skijaš Bojan Kosić izgubio je šanse za dobar plasman u superkombinaciji na zismkoj Univerzijadu u turskom Erzurumu. Kosić je u svojoj najjačoj disciplini, slalomu, bio tek 52. sa 6,23 sekunde zaostatka za prvoplasiranim Šveđaninom Kaleom Lindom (46,18 sekundi). Konačan plasman u superkombinaciji biće poznat nakon superveleslaloma koji se održava danas.

Bonus video: