Torp se vraća u bazen?

Jan se vratio u bazen sa željom da što prije zaliječi povredu ramena, ali i dalje ima želju da se takmiči
50 pregleda 0 komentar(a)
Jan Torp, Foto: ARHIVA VIJESTI
Jan Torp, Foto: ARHIVA VIJESTI
Ažurirano: 01.02.2011. 16:37h

Dva mjeseca traju spekulacije oko toga da li će se 28-godišnji Jan Torp, vlasnik 11 zlatnih medalja na Svjetskim prvenstvima, vratiti u bazen. Sve dileme riješiće Australijanac sjutra za kada je u Sidneju zakazana konferencija za štampu na kojoj će saopštiti svoju definitivnu odluku.

Australijski mediji su objavili da je Torp juče viđen u jednom bazenu na periferiji Sidneja kako trenira jakim intenzitetom i prenose izjavu njegovog menadžera Dejvida Flaskasa da, kada je 2006. objavio povlačanje iz plivanja zbog manjka motiva, nikada nije rekao da se neće vratiti plivanju.

- Jan se vratio u bazen sa željom da što prije zaliječi povredu ramena, ali i dalje ima želju da se takmiči - istakao je Flaskas.

Da bi mogao da se nada nastupu u Londonu na Olimpijskim igrama prvo mora do početka maja da se prijavi za režim anti doping testova Međunarodne plivačke federacije, jer samo pod tim uslovom može da učestvuje u kvalifikacijama koje su zakazane za mart naredne godine.

Ukoliko se odluči za povratak, imaće na raspolaganju 18 mjeseci da se vrati u optimalnu formu i pokuša da dodaju još neku olimpijsku medalju, a do sada ih je osvojio devet.

- Ima mnogo stvari, prije svega na fizičkoj pripremi, koju Torp mora da popravi da bi mogao da se vrati u optimalnu formu. Mislim da u eventualnoj trci na 400 metara nema šansi, s obzirom na uspon Koreanca Park Tae Hvana (vrijeme 3:41.53) i Kineza San Janga (3:42.47). Mnogo realnije je da uspije u brzinskim discplinama na 100 i 200 metara, ali prethodno mora da se maksimalno spremi, a vrijeme mu nije saveznik - rekao je selektor australijske plivačke reprezentacije Li Nugent.

Bivši australijski plivač Kiren Perkins, vlasnik olimpijskog zlata 1992. i 1996. godine u disciplini 1.500 metara slobodnim stilom i srebra 2000, smatra da bi Janov povratak bio ogroman podsticaj za ostale plivače iz reprezentacije.

- Australija se bori da stvori konkurentan tim na velikim takmičenja, a povratak Torpa bi mnogo znači za tim. Odlaskom njega i Granta Heketa u penziju, tražen je lider, sada je prava prilika da se vrati i preuzme ulogu vođe. Ipak, se radi o jednom od najboljih plivača na svijetu ikada - jasan je Perkins.

Bonus video: