ODLUČENO, NAPOKOM

Marina Abramović predstavlja Crnu Goru na Bijenalu u Veneciji

Ministar Mićunović i Abramovićeva su razgovarali o crnogorskom predstavljanju na 54.Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, kao i o njenom projektu „Marina Abramović Cetinje Community Center Obod“.
165 pregleda 0 komentar(a)
marima abramović, Foto: Vlada Crne Gore
marima abramović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.02.2011. 16:16h

Marina Abramović predstavljaće Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu, što je odluka nacionalnih komesara crnogorske izložbe, istoričara umjetnosti Svetlane Racanović i Petra Ćukovića.

Ministar kulture Branislav Mićunović je na sastanku sa poznatom umjetnicom "izrazio zadovoljstvo zbog ove odluke, naglašavajući da je ukupan angažman Marine Abramović na Cetinju i u Crnoj Gori izuzetno važan za crnogorsku kulturu u međunarodnu promociju države".

"Mićunović je sa Abramovićevom razgovarao o detaljima projekta „Marina Abramović Cetinje Community Center Obod“, narednim koracima koje će preduzeti Ministarstvo kulture, kroz Program „Cetinje – grad kulture 2010-2013“.

Obod i bistre vode

Saopšteno je da će upravo na 54. Bijenalu u Veneciji, biti predstavljen projekat umjetničke transformacije Oboda .

"Naša prezentacija na Bijenalu će pod imenom „Obod i bistre vode“ (The Fridge Factory and Clear Waters“) stoga imati dva važna segmenta: rad Marine Abramović i intervencije nekolicine crnogorskih umjetnika, kao i segment multimedijalne prezentacije budućeg centra u vidu štampanog i elektronskog info materijala", navodi se u saopštenju.

"U definisanju koncepta prezentacije za Bijenale pošlo se od transfera funkcije nekada uspješnog jugoslovenskog preduzeća, fabrike frižidera Obod na stanje pasivizacije uže i šire zajednice", saopšteno je nakon sastanka.

"Odnosno, kako je funkcija zamrzavanja postala sudbina ili usud ili „velika metafora“ višestrukog stanja zamrznutosti, hibernacije, bivanja-van-funkcije prije svega jednog grada u jednom vremenu".

Marina Abramović Cetinje Community Center Obod“ je zamišljen "kao generator promjene".

"Veliki pokretač procesa reanimacije, revitalizacije, odmrzavanja, „provedravanja“ i „provjetravanja“, miješanja bistrih voda, kao aktivator kulturnog razvitka u samoj Crnoj Gori i mrežnog povezivanja sa pojedincima, grupama, institucijama, idejama i inicijativama u savremenom međunarodnom kulturnom kontekstu, dakle, kao nosilac vizije širokog povezivanja dobromislećih i dobročinećih ljudi smislenim idejama i akcijama".

Generalnom tema ovogodišnjeg Bijenala je: Illuminations.

Preporučujemo za Vas