provjerite

Idealni partneri po redosljedu rođenja

Blair preporučuje da se već na prvim sastancima raspitamo koji je po redu od djece rođen naš potencijalni partner jer će to pomoći u oblikovanju odnosa
0 komentar(a)
odnosi, veze, Foto: Www.fbccove.net
odnosi, veze, Foto: Www.fbccove.net
Ažurirano: 01.02.2011. 15:20h

Karakter se gotovo u potpunosti oblikuje do šeste godine života i značajno je, tvrde psiholozi, određen time jesmo li najmlađe, najstarije, srednje ili jedino dijete u porodici.

Klinička psihološkinja Linda Blair otkriva kako redosljed rođenja utiče na uspjeh u karijeri i u ljubavnim vezama.

Blair preporučuje da se već na prvim sastancima raspitamo koji je po redu od djece rođen naš potencijalni partner, a to će pomoći u oblikovanju odnosa.

Kombinacija najstariji i najmlađi

Blair tvrdi da je ovo jedna od najidealnijih kombinacija i za ovaj par važi ona kako se suprotnosti privlače. Ona to objašnjava time da najstarija djeca vaspitavana tako da budu sasosjećajna i pažljiva prema drugima, dok najmlađe dijete ne teži za velikom odgovornošću i voli da se neko drugi brine o njemu.

U vezi najmlađih, potencijalni sukob mogao bi da se pojavi jer strastveno brane svoja uvjerenja, a kod prvorođenih zato što su konzervativni i dosljedni u poštovanju zadatih pravila.

Kad su oba partnera najstarija

Kombinacija ova dva pojedinca može biti vrlo dobra, ali i komplikovana - skloni su stvaranju napetih odnosa, pogotovo ako su obje strane takmičarski nastrojene. Par je dobar ako oba partnera istinski poštuju jedno drugo, a jedan od njih dominira u drugim područjima života, van ljubavne veze.

Par jedinac i najstariji

Njihov odnos je sve samo ne jednostavan, iz više razloga. Prvorođeni jesu skloni tome da udovoljavaju emocionalnim potrebama jedinaca, ali jedinci znaju da ih natjeraju na međusobno takmičenje koje lako može da se pretvori u rasprave ko je bolji u čemu.

Najstariji i srednje dijete

Djeca koja su po redu srednja kada odrastu smatraju se najboljim partnerima zbog dugogodišnjeg umijeća rješavanja konflikata među svojom braćom, sestrama. Tako će dobro da se slaže i s prvorođenima i podržavaće ih, pa čak i ako je riječ o njegovim nekonvencionalnim idejama. Problemi mogu da nastanu ako je srednje dijete previše popustljivo, zbog čega ga partner može da počne da ga doživljava "zdravo za gotovo".

Najmlađi i srednje dijete

Čine dobru kombinaciju, a srednje će dijete bolje od bilo koga drugog tolerisati želju najmlađeg da bude u centru pažnje. Njihov odnos vjerovatno neće biti baš dobro organizovan i usmjeren kao što je slučaj s najmlađim i najstarijim u porodici, ali će se zato temeljiti na prijateljstvu i podršci.

Srednje dijete i srednje dijete

Mogu da imaju jako dobar odnos uz napomenu da njihova sklonost ka ugađanju drugima može da rezultira neodlučnošću.

Jedinac i srednje dijete

Jedinac će u ovom odnosu vjerovatno željeti da dominira, a to će mu srednje dijete i dozvoliti: ako on to u potpunosti i dozvolii, mogao bi da postane frustriran odnosom, a da ni sam ne zna zbog čega.

Najmlađi i najmlađi

Riječ je o vrlo kreativnom odnosu, u kojem neće biti dosadno. Potencijlna teškoća je što će teško ispunjavati i planirati svakodnevne zadatke i obaveze zbog toga što imaju manji osjećaj odgovornosti.

Najmlađe dijete i jedinac

Potencijalno dobra veza, jer su jedinci generalno savjesni i odgovorni pa će da kontrolišu i usmjeravaju svog opuštenog partnera, a najmlađi će odnos da "začine" svojom kreativnošću i smislom za avanturu.

Jedinac i jedinac

Ovo je najgori spoj po tvrdnjama psihologa jer se smatra da su jedinci loši u tumačenju emocionalnih signala drugih ljudi. Zato bi ovaj odnos mogao da obiluje nesporazumima, ali i borbom za dominacijom u odnosu.