Umro slavni Openhajm, autor metalne crkve

"Crkva" je završila je u Vankuveru, ali su gradske vlasti, nakon burnih reakcija stanovništva, odlučile da je premjeste zbog “zaklanjanja pogleda” na okolinu gradske luke.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 15:12h

Slavni američki konceptualni umjetnik, kontroverzni Denis Openhajm, čuven po bodi-art i lend-art radovima, kao i ogromnim instalacijama u javnom prostoru, preminuo je u Njujorku u 73. godini.

Saopšteno je da je Openhajm bolovao od raka jetre, a preminuo je tokom proteklog vikenda u njujorškoj bolnici, prenio je američkim medijima njegov prijatelj i galerista Tomas Solomon.

Rođen 1938. godine u Elektrik Sitiju, Openhajm je studirao na Kalifornijskom koledžu za umjetnost i Stanfordu, a sredinom 60-ih se preselio u Njujork, gdje je ostao do kraja života.

Tokom dugogodišnje karijere istakao se nepomirljivim, istraživačkim i nekonvencionalnim radovima, kojima je preispitivao i sopstvenu poetiku, a kako je rekao u jednom od posljednjih intervjua, nikada nije mogao da postane “umjetnik s potpisom”, jer je većina njegovih radova poticala od najrazličitijih ideja.

"Crkva" je završila je u Vankuveru, ali su gradske vlasti, nakon burnih reakcija stanovništva, odlučile da je premjeste zbog “zaklanjanja pogleda” na okolinu gradske luke. Kontroverznu skulpturu potom je preuzeo Kalgari

Sumirajući najvažnije faze svog opusa, Openhajm je na svom sajtu naveo da je u prvoj polovini 70-ih radio sa sopstvenim tijelom kako bi “izazvao samog sebe”. Između ostalog, u performansu “Reading Position for Second Degree Burn” (1970) ležao je na suncu pet sati samo sa otvorenom knjigom na grudima.

Početkom 80-ih počeo je seriju takozvanih mašinolikih radova, koje je opisao kao kompleksne metafore nepredvidive prirode samog umjetničkog procesa. Od druge polovine 80-ih fokusirao se na “transformaciju svakodnevnih objekata u umjetnost”, a potom je postao preokupiran velikim javnim skulpturama, ugrađujući u njih i elemente arhitekture.

Neki od njegovih radova teško su pronalazili stanište, poput monumentalnog rada “Device to Root Out Evil” (crkve od aluminijuma okrenute naopako), koji je originalno prikazan na Bijenalu u Veneciji, a potom je proglašen previše kontroverznim i za Njujork i Stanford.

Završila je u Vankuveru, ali su gradske vlasti, nakon burnih reakcija stanovništva, odlučile da je premjeste zbog “zaklanjanja pogleda” na okolinu gradske luke. Kontroverznu skulpturu potom je preuzeo Kalgari.

Izgleda da limene crkve teško nalaze svoje mjesto ne samo u Crnoj Gori, već i u ostatku svijeta...

Organizatori Bijenala u Vankuveru, inače, dodijelili su Openhajmu 2007. godine nagradu za životno djelo.

Među njegovim najpoznatijim radovima u javnom prostoru su i “Electric Kiss”, “Multi-Helix Tower”, “Radiant Fountains”...

Openhajm je izlagao u najprestižnijim galerijama i muzejima, uključujući Tejt u Londonu, Stedelijk u Amsterdamu, Vitni muzej i MoMA u Njujorku, Muzej moderne umjetnosti u Parizu, galeriju Pro Arte u Berlinu...

Bonus video: