Hrana koja vam pomaže da smršate

Pravi izbor namirnica obuzdava glad i zaustavlja žudnju za "lošom" hranom. To su ujedno namirnice koje suzbijaju apetit, bilo da ih jedete između glavnih obroka, ili ih uključite u glavne obroke.
2597 pregleda 0 komentar(a)
hrana, Foto: Www.shutterstock.com
hrana, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 01.02.2011. 10:00h

Ako već želite da smršate, a izbjegli biste naporne dijete, onda vam predlažemo da obratite pažnju na ishranu i uključite više fizičke aktivnosti. Kada su dijete u pitanju, uobičajeni je problem što možete imati osjećaj da ste uvijek gladni.

Pravi izbor namirnica obuzdava glad i zaustavlja želju za "lošom" hranom. To su ujedno namirnice koje suzbijaju apetit, bilo da ih jedete između glavnih obroka, ili ih uključite u glavne obroke. Ne samo što će vam pomoći da budete uvijek u top-formi, već ćete unijeti mnogo vitamina i samim tim biti zdraviji. Evo nekih od najboljih namirnica koje suzbijaju osjećaj gladi i pomažu vam da zdravo smršate.

Jabuke

Jabuke su bogate pektinom i vlaknima koja suzbijaju apetit i igraju ulogu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Štaviše, vlakna koja jabuke sadrže sprečavaju asimilaciju masti u organizmu. Uz to, namirnice koje su bogate vlaknima zahtijevaju duže žvakanje hrane, što vašem tijelu daje vremena da shvati da više niste gladni. Jabuke imaju malo kalorija i ugljenih hidrata, ali će vas zato zasititi prilično dugo, a tako ćete prestati jesti nezdravu hranu s puno kalorija.

Krompir

Kuvani krompir je prava namirnica za sve koji žele da koriguju način ishrane ili pak da budu na dijeti. Za sve kojima je nutricionistička vrijednost isto tako važna kao i ukus - u 100 grama kuvanog krompira ima: samo 85 kalorija (ista količina riže ili tjestenine sadrži gotovo 4 puta veću kalorijsku vrijednost); nema natrijuma, holesterola ili drugih masnoća; - 50% dnevnih potreba za vitaminom C; - 25% dnevnih potreba za kalijumom. Krompir je bogat vitaminom B6, tiaminom, niacinom, folatom, kalcijumom, fosforom i glutationom, antioksidansom koji štiti od određenih karcinoma. Odlična je namirnica koja će vas održati sitima dugo vremena.

Riba

Izvor dobrih masti, riba je bitan element zdrave ishrane. U kombinaciji s povrćem posebno pomaže da smršate. Riba je bogata proteinima koji su teži za probavu što znači da ćete duže imati osjećaj sitosti. Bogata je Omega 3 kiselinama koje oslobađaju od holesterola i ubrzavaju metabolizam.

Zobne pahuljice

Zobne pahuljice povećavaju volumen do 20 puta i daju osjećaj sitosti. Prave zobne pahuljice, a ne "instantne", jedan su od najzdravijih ugljenih hidrata. Takođe daje osjećaj sitosti. Jedna zdjela zobnih pahuljica dnevno smanjuje holesterol za do 23%. Za doručak ili kao međuoborok, zdjelica zobnih pahuljica savršena je da ukroti vašu glad.

Jaja

Kuvana ili pečena na malo masti sadrže prihvatljivih 75 kalorija, a već jedno jaje za doručak pomoći će da cijeli dan puno lakše obuzdate glad. Jaja održavaju uravnoteženost šećera u krvi, pružaju energične proteine i bogata su hranjivim materijama. Sadrže određenu količinu aminokiselina zbog kojih tijelo lakše apsorbuje proteine. Nakon napornog vježbanja, priuštite sebi tvrdo kuvana jaja i pojedite ih bez griže savjesti. Nedavno istraživanje je pokazalo je da su žene koje su imale višak kilograma i za doručak jele dva kuvana jaja izgubile čak 65 odsto više težine nego žene koje su ujutru jele pecivo.

Što se tiče holersterola u jajima - istraživanje grupe harvardskih naučnika pokazalo je da nema razlike u riziku od bolesti srca kod ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje nedjeljno i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno. Dakle, žumance zaista ima najvišu koncentraciju holesterola, ali ako se jede umjereno, ne više od dva jaja na dan, ne doprinosi povećanju holesterola u krvi.

I još savjeta za eliminisanje osjećaja gladi:

Što više voća i povrća - sadrže mnogo vode i vlakana, obezbjeđuju osjećaj sitosti i pomažu u mršanju.

Pokušajte da planirate obroke koliko je god to moguće - tri glavna obroka dnevno i dva međuobroka.

Uvijek mnogo, mnooogo vode - najmanje 2 litra. Unosite što više mineralne vode, svježe iscijeđenog soka ili čaja. Topli napici povećavaju osjećaj sitosti.

Žvaćite polako jer ćete tako obezbijediti osjećaj sitosti i izbjeći prejedanje i nadutost.

Obavezno doručkujte - porcija energije za početak dana. Pokazalo se da doručak igra važnu ulogu u procesu mršanja.

Bonus video: