Policajca Envera Dacića bivše kolege zvale na poligraf

Dacića su juče bivše kolege pitale da li je voljan da se podvrgne poligrafskom ispitivanju, na šta je on pristao ali ga nijesu vodili na testiranje
64 pregleda 0 komentar(a)
šverc cigareta, Foto: Aida Skorupan
šverc cigareta, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 01.02.2011. 08:12h

Bivšeg graničnog policajca Envera Dacića koji je u petak dobio prijetnje da prestane sa „piskaranjem po novinama“ i zaćuti o navodnoj nelegalnoj fabrici cigareta u Mojkovcu i švercu te robe prema Kosovu, primo je juče načelnik rožajske Ispostave policije, Ernad Kalač.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ šef policije se informisao o slučaju i obećao Daciću i njegovoj porodici bezbjednost.

Bivšeg policajca su potom ponovo saslušali rožajski inspektori kojima je navodno predočio da osnovano sumnja da ga već neko vrijeme prate izvjesne osobe i dao imena službenika policije koji im u tome pomažu.

Dacića su juče bivše kolege pitale da li je voljan da se podvrgne poligrafskom ispitivanju, na šta je on pristao ali ga nijesu vodili na testiranje.

Jadno je da poslije samo 4 godine nezavisnoti, izgubim povjerenje u Crnu Goru

Kuća Dacića i juče je bila puna familije i prijatelja koji već danima dežuraju u strahu od odmazde. Enver je za „Vijesti“ kazao da porodicu još nije evakuisao kod rodbine na Kosovo, jer vjeruje u državu i njene organe.

“Ja jesam Albanac ali neka ne zaborave da sam državljanin Crne Gore za koju smo porodica i ja srčano glasali. To je moja država, drugu nemam niti ću je tražiti. Iako me prate razni krimilaci dok pojedini službenici rožajske Ispostave pokazuju prstom na mene kao na divljač pred kerovima, neću se iseljavati.

Zaštitiću i sebe i porodicu, a pravdu ću tražiti kod nadležnih organa Crne Gore u koju bi bilo jadno da prestanem da vjerujem samo nakon četiri godine od nezavisnosti,” rekao je Dacić.

Otpušten jer je Albanac

Njegovi rođaci smatraju da je cijeli problem nastao nakon Enverovog otpuštanja sa posla, „samo i isključivo zato što je Albanac“.

“Iako je u više navrata tražio prijem kod nadležnih, još se niko nije udostojio da ga primi i razmotri njegov povratak na posao. Umjesto toga, dobio je prijetnje koje smatramo da su uperene protiv svih njegovih rođaka i svih Albanaca koji žive u Rožajama”, kazali su Dacićevi rođaci.

Bivšeg kolegu juče je podržao takođe otpušteni granični policajac Mithat Nurković.

“Želim da ukažem Upravi policije da je Dacić jedan izuzetno pošten i povučen čovjek, kojem su pored porodičnih problema, otkazom bez apsolutno bilo kakvih razloga, nanijeti dodatni problemi, i to u priodu od četiri mjeseca kada je iz granične policije otpušteno pet nepravoslavaca”, kazao je Nurković.

Ko će prehraniti porodicu

On smatra da se, ipak, u najtežoj situaciji našao Dacić koji je od plate prehranjivao višečlanu porodicu i teško oboljele roditelje.

Vjerujemo u Crnu Goru i u nadležne institucije i očekujemo da će one biti upoznate sa pravim stanjem našeg problema i da će ga riješiti pravedno

Pozivam se i na saopštenje potparolke UP, Tamare Ralević u kojem je izjavila da je u Ispostavi granične policije Berane zaposleno 72 odsto pravoslavaca i 28 procenata nepravoslavaca, te da je otpušteno po 11 jednih i drugih, što više nego logično potvrđuje naše tvrdnje i daje signal za reakciju svim relevantnim institucijama,” rekao je Nurković, koji smatra da Uprava policije u tom dijelu dobija lažne izvještaje sa terena, kako o nacionalnom sastavu, tako i o sposobnostima službenika.

“Vjerujemo u Crnu Goru i u nadležne institucije i očekujemo da će one biti upoznate sa pravim stanjem našeg problema i da će ga riješiti pravedno. Mi ćemo istrajati i nećemo dozvoliti da se zataška ovakva nepravda počinjena prema ljudima koji imaju ista prava kao i ostali građani CG”, kazao je Nurković.

Bonus video: