Uprava policije: Fabrika duvana u Mojkovicu posluje po zakonu

firma za prozvodnju duvanskih proizvoda „Montenegro Tabaco Company“ je zvanično registrovana za bavljenje tim poslovima, i posluje u skadu sa zakonom
99 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2011. 08:48h

Uprava policije reagovala je juče na optužbe bivšeg policajca iz Rožaja Envera Dacića, koji tvrdi da mu je prijećeno jer je javno pričao o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike, navodeći da ta “fabrika radi u skladu sa zakonom”.

“Kada su u pitanju Dacićeve tvrdnje u vezi sa navodnim nelegalnim poslovanjem fabrike cigareta u Mojkovcu, obavještavamo javnost da je direktor Uprave policije Veselin Veljović od nadležnih organa službeno zatražio i dobio dokumentaciju.

U njoj se navodi da je firma za prozvodnju duvanskih proizvoda „Montenegro Tabaco Company“, zvanično registrovana za bavljenje ovim poslovima, te da posluje u skadu sa pozitivnim zakonskim propisima”, piše u reagovanju Uprave policije, nakon što je Dacić tvrdio da mu je prijećeno jer je pričao o tom švercu.

Policija je u reagovanju navela i da je Veljović razgovarao sa rukovodiocem Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Veselinom Šaranovićem, koji je objasnio da se Dacić nije pojavio pred inspektorima tog odjeljenja MUP-a, kako bi pričao o svojim saznanjima u vezi sa švercom cigareta.

Policija je ponovila da je Dacić 29. januara došao u policiju i prijavio da su mu dan ranije dvije osobe u Ulici 13. jula u Rožajama, prijetile jer je javno pričao o tom poslu. Policija je Daciću obećala da vodi istragu o tom slučaju, uz napomenu da opet, ukoliko bude prijetnji, sve odmah prijavi.

Policija je reagovala i na navode Dacića da je ostao bez posla jer je Albanac, objašnjavajući da u “Upravi policije ne postoji diskriminacija po vjerskom ili bio kom drugom osnovu”.

“U posljednjih par godina u Upravi policije, kao posljedica racionalizacije - smanjenja broja službenika u skladu sa zakonom, prestao je radni odnos jednom broju policijskih službenika.

To su službenici koji su uglavnom bili angažovani na određeno vrijeme, od kojih jedan broj nije ispunjavao ni uslove predviđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, među kojima je i Enver Dacić”, navela je policija u reagovanju, gdje se dodaje i da je od januara 2007. godine, radni odnos prestao za 912 službenika Uprave policije, od kojih su 823 pravoslavne vjeroispovjesti, 82 islamske, a sedam pripadnika drugih nacionalnih manjina u Crnoj Gori.

Unutrašnja zvala policajce da daju izjave u “Maši”

Rožaje – Enver Dacić je sinoć negirao da ga je bilo ko iz Unutrašnje kontrole policije kontaktirao ili ga pozivao na razgovor.

“Zapravo, nakon najave premijera Igora Lukšića da će Unutrašnja kontrola ispitati da li je u otpuštanju graničnih policajaca bilo vjerske ili nacionalne diskriminacije i drugih nepravilnosti, ja sam se radovao da me neko pozove i da na prvom mjestu razgovaramo o za mene ključnom problemu, a potom i drugim stvarima koje ih interesuju.

Međutim, do juče me niko nije kontaktirao,” tvrdi Dacić. „Vijesti“ iz dobro obaviještenih izvora saznaju da su iz Unutrašnje kontrole zvali tri bivša granična policajca, ali ne i Dacića.

Tu trojicu su telefonskim putem pozvali da se sastanu u restoranu „Maša“ u Podgorici. Navodno se samo jedan odazvao, dok su dvojica odbili jer im nije uručen pismeni poziv. Spekuliše se i da su na tu dvojicu izvršili pritisak rukovodioci beranske Ispostave granične policije i rožajske ekspoziture.