U servisu je ključ uspjeha

Očekuje nas stvarno teška utakmica, jer je Noliko dobra ekipa, čija se borbenost graniči sa fanatizmom. Protiv njih nema lakih poena, svaki poen treba zaraditi - kaže trener Vuković.
0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: V.BELOJEVIĆ
Veselin Vuković, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 31.01.2011. 21:35h

Plasmanom u osminu finala Lige šampiona, Budvanska rivijera već je napravila najveći uspjeh u istoriji crnogoske odbojke u najjačem evropskom takmičenju. Protiv belgijskog Nolika Budvani se nadaju da, možda, mogu i korak više, da uđu u četvrtfinale, što bi bio pravi podvig. Koliko je ekipa Veselina Vukovića blizu tog sna biće jasnije već sjutra veče, nakon prvog duela sa belgijskim timom koji je igra u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.

- U posljednjih nekoliko dana trebali smo da odradimo “finu ruku” za utakmicu, da uigramo Kubanca Poeja, i da napravimo neke taktičke postavke. Mislim da smo odradili sve u granicama mogućeg. Ono što sam vidio na trenizima, daje mi razloga za optimizam. Međutim, treninzi su jedno, utakmice nešto sasvim drugo. U svakom slučaju, očekuje nas stvarno teška utakmica, jer je Noliko dobra ekipa, čija se borbenost graniči sa fanatizmom. Protiv njih nema lakih poena, svaki poen treba zaraditi. Uz to, Belgijanci prave pritisak na sudiju, u svakom pogledu, tokom čitavog meča, na svaku loptu maltene – kaže za “Vijesti” Veselin Vuković.

Osim kvaliteta protivnika, koji je godinama stalni učesnik Lige šampiona, Budvanima veliki problem predstavlja i činjenica da su tek prije šest dana dobili novo pojačanje na poziciji korektora, Kubanca Rajdela Poeja, koji će zamijeniti Italijana Franćeska Biribantija (napustio je Budvu nakon faze takmičenja po grupama i preselio se u Iran, u Pajkan iz Teherana). Poej će, naime, debitovati upravo protiv Nolika, što znači da će pravo upoznavanje sa saigračima (treninzi su, ipak, druga priča) uslijediti tek na tako važnom meču.

- Radi se o mirnom momku, ima drugačiji karakter od Biribantija. Igrači su ga potpuno podržali, ali je on to zaslužio svojim odnosom prema radu. Čovjek se na treninzima stvarno bori u odbrani, na bloku, servisu, svuda ga ima. Problem je što se Poej nedovoljno poznaje sa saigračima, naročito sa tehničarem. Zato će i velika odgovornost biti na našem tehničaru, posebno u samoj završnici setova kada se bude lomio rezultat, jer treba procijeniti kakvu mu loptu dati da bi je adekvatno realizovao. Za Biribantija smo to znali, jer smo u pripremnom periodu odigrali desetak trening utakmica, to znamo i za ostale kranje pucače (Čupkovića i Šafranoviča), i to radimo odlično. Nadam se da će Petković svojim iskustvom uspjeti da i za Poeja nađe prave lopte – dodaje Vuković.

Noliko je ekipa koja malo griješi, a strateg Budvana ističe kako je ključ uspjeha u servisu, koji je bio jedan od najboljih elemenata u igri Budvanske rivijere u mečevima u Budvi ove sezone.

- Potrebno je dobro da serviramo, da “isključimo” njihov prvi napad, gdje su najbolji poenteri srednji blokeri Radović i kapiten Van Dekren, i da onda probamo na krajevima mi da pravimo brejk poene. Do sada smo odlično taktički servirali, igrači koji su servirali “flot” uvijek su pogodili sve što je trebalo, dok su ostali iz skok servisa odradili dosta dobar posao. Nadam se da ćemo protiv Nolika na servisu biti barem na dosadašnjem nivou. Mislim da je Poej bolji server od Biribantija, ali mu je protiv Nolika prva utakmica, pa to ne mora ništa da znači. Poej je na početku Italijanske lige bio zaista odličan server, jedan od najboljih. Na treninzima je bilo dobro, vidjećemo kako će sve to izgledati na utakmici. Nadam se najboljem – zaključio je trener Budvana.

Bez pobjede protiv Nolika

Budvanska rivijera i Noliko su do sada odigrali tri međusobna meča, jedan u Kupu CEV, a dva u prošlogodišnjem izdanju Lige šampiona. U sva tri meča slavili su Belgijanci. Prvi duel Noliko je dobio na finalnom turniru Kupa CE 2008. godine u Rimu, kada je Budvane savladao u polufinalu sa 3:0. “Narandžasti” su tada osvojili sjajno treće mjesto, savladavši na kraju ruski Fakel (3:1). Lani su Budvanska rivijera i Noliko bili rivali u fazi takmičenja po grupama Lige šampiona. Belgijanci su i u Budvi i na svom terenu slavili 3:1.

- To je ekipa koja zaista igra na veoma visokom nivou, praktično uvijek pruža 85-90 odsto svojih mogućnosti. Nigdje se nijesu predali ove sezone, ni u Španiju, ni u Kuneu, iako su glatko izgubili, niti protiv Italijana na svom terenu. Vrlo su nezgodna ekipa – upozorava Vuković.

Renovica i Dabović u sastavu

Iako su proteklih dana imali problema sa bolešću, odnosno povredom, korektor Nikola Renovica I tehničar Simo Dabović biće u sastavu, iako roviti

- Prva dijagnoza za Renovicu da ima upalu pluća nije bila tačna. On ima začetak bronhitisa, pa će sigurno biti u sastavu. Dabović ima hronične probleme sa skočnim zglobom, ali će i on biti u sastavu, jer nemamo drugu alternativu – kaže Vuković.

Zlatni set

Evropska odbojkaška konfederacija već godinama eksperimentiše sa sistemom takmičenja, mijenjajući ga iz godine u godinu. Za razliku od prošle sezone, kada se “zlatni set” igrao jedino ako su dvije ekipe ostvarile po pobjedu sa identičnim rezultatom, ove godine je vraćeno staro pravilo da se “zlatni set” igra ako ekipe ostvare po pobjedu, bez obzira na rezultat. Zlatni set se igra do 15.

- Kad bih mogao da biram, izabirao bih da “zlatni set” igram kod kuće. Ne znam šta bih vam rekao oko tog sistema takmičenja. Generalno, može se desiti, a daj Bože da se to nama desi, da prvi meč dobijemo 3:2, da u revanšu izgubimo 3:0, i da onda dobijemo zlatni set i prođemo dalje – kaže Vuković.

Utakmica u Budvi počinje u 20 časova. Sude Bugarin Borislav Pobornikov i Turčin Aziz Jener.

Bonus video: