Marina Abramović hoće da "odmrzne" Cetinje

Ideja je da se fabrički kompleks Obod pretvori u međunarodni multidisciplinarni kulturni centar, koji bi bio sastavljen od objekata za stvaranje i prezentaciju različitih vrsta umjetnosti.
317 pregleda 0 komentar(a)
luksic abramovic, Foto: Zoran Đurić
luksic abramovic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.01.2011. 17:56h

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić primio je proslavljenu svjetsku umjetnicu Marinu Abramović, koja mu je predstavila projekat “Marina Abramović Community Centar Obod Cetinje” (MACCOC).

Ideja je da se fabrički kompleks Obod pretvori u međunarodni multidisciplinarni kulturni centar, koji bi bio sastavljen od objekata za stvaranje i prezentaciju različitih vrsta umjetnosti – filma, pozorišta, plesa, video i muzičke produkcije, operske i dr.

"Mogao bi da privuče i brojne investitore, svjetski priznate umjetnike, a Marina Abramović bi svojim imenom i kontaktima u svijetu umjetnosti i biznisa doprinijela međunarodnoj afrimaciji MACCOC", navodi se u saopštenju iz Lukšićevog kabineta.

„Mislim da je došlo vrijeme da nakon prestanka proizvodnje u Obodu, zajedno odmrznemo Cetinje i spremna sam da dam svoj lični doprinos. Želim da u Crnoj Gori zažive dobre ideje i da Cetinje postane savremeni centar umjetnosti“, rekla je Marina Abramović, jedna od najznačajnijih konceptualnih umjetnica današnjice.

Prema projektnoj ideji, koju je Abramovićeva predstavila Lukšiću, centar MACCOC bi bio mjesto u kojem bi se stvarale najbolje produkcije u oblasti filma, pozorišta, muzike, plesa i opere, a jedna od fabričkih hala u vidu stalne postavke bila bi posvećena umjetničkim radovima koji su proizvedeni u Centru.

Cilj projekta je da se ostvari saradnja sa Prijestonicom Cetinje, lokalnom zajednicom, Univerzitetom, kao i sa koledžima i univerzitetima širom svijeta na projektima od zajedničkog interesa, koji bi preplitanjem kulture i ekonomije doprinijeli razvoju Prijestonice, a samim tim i Crne Gore", saopšteno je nakon sastanka.

Vjerujem da kroz rehabilitaciju Cetinja, kulturnu i razvojnu, koju započinjemo ovim, ali i drugim projektima, unosimo novu energiju, koja će se hraniti bogatom prošloću Cetinja i doprinijeti razvoju Prijestonice, onako kako ona to zaslužuje, rekao je Lukšić

Predsjednik Lukšić je "izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa jednom od najcjenjenih umjetnica današnjice, ističući da vjeruje da ovaj projekat može doprinijeti rehabilitaciji Cetinja, koja je već započeta prošle godine kroz Vladin Program Cetinje-grad kulture 2010-2013".

„Vjerujem da kroz rehabilitaciju Cetinja, kulturnu i razvojnu, koju započinjemo ovim, ali i drugim projektima, unosimo novu energiju, koja će se hraniti bogatom prošloću Cetinja i doprinijeti razvoju Prijestonice, onako kako ona to zaslužuje“, rekao je Lukšić.

On je najavio skoru formalnu podršku Vlade projektu Marine Abramović, te da će Vlada veoma brzo stvoriti sve potrebne uslove da otpočnu pripreme i realizacija projekta MACCOC.

"Marina Abramović je u razgovoru sa premijerom Lukšićem istakla da je njen doprinos realizaciji ovog projekta volonterski i zasnovan isključivo na njenoj želji da svojim imenom doprinese međunarodnoj afirmaciji i razvoju Crne Gore".

Bonus video: