Trudnoća nakon porođaja dovodi do autizma

Ako zatrudnite sljedeću godinu nakon porođaja, izlažete svoju buduću bebu mogućem riziku od autizma, preuranjenog porođaja ili rađanja bebe male porođajne težine, tvrde američki istraživači.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 18:01h

Istraživanje sprovedeno na više od sto hiljada porodica iz Kalifornije potvrđuje sumnje prethodnih istraživanja koja su ukazivala da dvije trudnoće uz mali vremenski razmak mogu biti štetne za bebu. Između ostalog, povećava se i rizik od preuranjenog porođaja ili rađanja bebe male porođajne težine. Naučnici sa Univerziteta Kolumbia analizirali su pojavu autizma kod velikog broja drugorođene djece između 1992. i 2002. godine. Ustanovili su kako su mališani čije su majke zatrudnjele godinu dana nakon prethodnog porođaja tri puta skloniji ovom razvojnom poremećaju. Smatraju da majčino tijelo treba vremena kako bi se oporavilo od trudnoće, a djeca koja su začeta brzo nakon poroda mogu biti zakinuta za bitne nutrijente. Osim mogućihg manjka folata, istraživači ističu manjak gvožđa, polinezasićenih masnih kisjelina i puno stresa kao faktore koji bi se trebali uzeti u obzir pri tumačenju njihovih rezultata. Drugorođena djeca začeta unutar godine dana nakon rođenja starijeg brata ili sestre 3,4 puta su sklonija autizmu u odnosu na drugu djecu iste dobi, ustanovili su stručnjaci iz Njujorka. Bebe začete između 12. i 23. mjeseca nakon rođenja prvog djeteta 1,9 puta su sklonije razvijanju autizma, dok razmak između dvije i tri godine povisuje rizik od autizma 1,2 puta. Zbog mnogih razloga razumno je odgoditi trudnoću barem godinu dana nakon prvog porođaja. Međutim, ljekari umiruju sve zabrinute majke: "Nemojte se uplašiti jer je apsolutni rizik autizma u ovoj studiji vrlo mali, čak i kada je razmak između dvije trudnoće manji od godinu dana", objasnio je Patrick P`Brien, portparol Kraljevskog fakulteta opstetricije i ginekologije.

Simptomi

Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima pa se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresovanost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji i neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Pravi uzrok autizma još uvijek nije poznat stručnjacima. Vjeruje se kako je u pozadini kombinacija genetskih i spoljnih faktora, pogotovo onih koji utiču na razvoj fetusa.

Bonus video: