Policajci po želji crtali skicu udesa?

Kostić tvrdi da su policajci počinili disciplinski prekršaj, ali i dva krivična djela - falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja
898 pregleda 18 komentar(a)
udes Budva, policajci, skica, Foto: Privatna arhiva
udes Budva, policajci, skica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.03.2018. 17:22h

Dvoje budvanskih saobraćajaca Elvir Šabotić i Milena Čvorović falsifikovali su zapisnik o uviđaju saobraćajne nezgode i skicu lista mjesta, zbog čega je protiv njih pokrenut disciplinski postupak, a tužilac će se izjasniti da li su počinili i krivično djelo.

Falsifikovanje zapisnika otkriveno je nakon što je advokat Sava Kostić, punomoćnik jednog od učesnika udesa Steva Kostića, načelniku budvanske policije Darku Ćorcu poslao zahtjev da isprave i dopune zaspisnik i skicu, jer je na osnovu lažnih podataka pokrenut postupak protiv njegovog klijenta.

Kostić tvrdi da su policajci počinili disciplinski prekršaj, ali i dva krivična djela - falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja.

On je “Vijestima” dostavio fotografije saobraćajne nezgode koja se u Budvi dogodila 26. februara, na kojoj se vide automobili “dačia” (PG-FH824) i “mercedes” (BD-AR767).

Tvrdi da se njegov klijent “dačiom” kretao iza “mercedesa” za čijim upravljačem je bila Maja Mijović, koja je u jednom trenutku, preko pune linije, prešla u suprotnu kolovoznu traku.

“On je produžio, a ona se vratila u istu traku i udarila u njegovo vozilo. Takvo stanje su i zatekli policajci, ali su crtajući skicu udesa unijeli lažne podatke - nacrtali su i opisali da se udes dogodio u jednoj traci, na skici su oba vozila udaljena od pune linije, iako su i oni imali fotografije lica mjesta”, kazao je Kostić.

Dodao je da su policajci koji su izvršili uviđaj, sačinili zapisnik i skicu lica mjesta jasno mogli uočiti da se nezgoda nije desila onako kako je predstavila Mijović.

“Posebno su morali imati u vidu izjavu i drugog učesnika u predmetnoj nezgodi, S. K., pa tek onda opisati lice mjesta, a ne da ovako tendenciozno i krajnje neprofesionalno postupe. Ovlašćeni policijski službenici koji su sastavili zapisnik o uviđaju su bili dužni u istom navesti izjave oba učesnika u predmetnoj saobraćajnoj nezgodi. Lice mjesta je fotografisano, što je navedeno u zapisniku o uviđaju. Na osnovu fotografija se jasno vidi da su zapisnik, u dijelu opisa lica mjesta kao i skica lica mjesta pogrešno sastavili. Da li je to urađeno svjesno i namjerno da se omogući ostvarivanje koristi vlasniku vozila ‘mercedes’ ili iz neznanja pa se na uviđaj šalju nestručna lica, sami procijenite na osnovu fotografija koje postoje”, napisao je Kostić u obraćanju načelniku budvanske policije Darku Ćorcu, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Dodao je

da on kao punomoćnik i advokat može reći da je policija sastavljanjem takvog zapisnika i skice lica mjesta, koje predstavljaju kao javne isprave, ušli u zonu krivične odgovornosti i počinili dva krivična djela u sticaju.

Od načelnika je tražio da pokrene disciplinski i krivični postupak protiv kolega, ali i da ispravi nepravilnosti i nezakonitosti u zapisniku i skici lica mjesta, i da u dopuni prikaže stvarno stanje.

“Ovo zbog toga što se sa fotografija jasno vidi da je vozilo ‘mercedes’ bilo prešlo na suprotnu saobraćajnu traku, da je bilo prešlo punu liniju, da je to vozilo udarilo u vozilo ‘dacia sandero’ a ne obratno, jer je upravo takva stacionaža vozila. Na skici lica mjesta je nacrtano drugačije, nacrtano je da je ‘mercedes’ cjelokupnim gabaritom u svojoj saobraćajnoj traci”, objasnio je advokat Kostić.

Slike i zapisnik o uviđaju kod kotorskog tužioca

Iz Uprave policije “Vijestima” je juče odgovoreno da su službenici Centra bezbjednosti Budva postupajući po predstavci Kostića, nakon uvida u spise saobraćajne nezgode i otklanjanja nepravilnosti u Zapisniku o uviđaju saobraćajne nezgode, podnijeli prekršajnu prijavu i protiv Mijović.

“Od dva policijska službenika su, zbog propusta u vezi sa ovim događajem, u prostorijama CB Budva uzete izjave 21.03.2018. godine. Zbog tih propusta ovih policijskih službenika prilikom vršenja uviđaja, odnosno sačinjavanja skice koja nije u potpunosti odgovarala slikovnom dijelu i fotografijama koje su ti isti policijski službenici sačinili, prilikom vršenja uviđaja načelnik CB Budva je inicirao pokretanje disciplinskog postupka protiv ova dva policijska službenika.

Predmetni spisi su takođe dostavljeni i nadležnom tužiocu na ocjenu i mišljenje”, pojasnili su iz policije.

Objasnili su da je Ćorac, imajući u vidu činjenicu da skica koju su policajci sačinili ne odgovara slikovnom dijelu i fotografijama koje su isti policijski službenici sačinili, inicirao ka disciplinskom tužiocu pokretanje disciplinskog postupka protiv ova dva policijska službenika.

“O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je naložio da mu se kompletni spisi predmeta dostave na ocjenu i mišljenje”, pojašnjeno je iz policije.

Bonus video: