MANS podnosi krivičnu prijavu protiv čelnika budvanske Opštine i DPS-a

Završni računi „Budva holdinga“ za 2008. i 2009. sadrže nelogičnosti i nijesu napravljeni na standardnom obrascu za finansijske izvještaje te vrste
143 pregleda 0 komentar(a)
Boro Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boro Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.01.2011. 08:16h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijeće danas vrhovnim državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv potpredsjednika Opštine Budva, Lazara Rađenovića i šefa budvanskog DPS-a Bora Lazovića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i falsifikovali završne račune opštinskog preduzeća „Budva holding“ za 2008. i 2009. godinu, saopštio je „Vijestima“ direktor programa za urbanizam u toj NVO, Dejan Milovac.

To je druga krivična prijava koju MANS podnosi protiv Lazara Rađenovića, nakon prijave iz decembra prošle godine zbog zloupotrebe službenog položaja u procesu izdavanja građevinskih dozvola.

U preduzeću „Budva holding“, koje je registrovano za upravljanje nekretninama i raspolaže opštinskim građevinskim zemljištem, vrijednim blizu 200 miliona eura, Rađenović je izvršni direktor, a Lazović je predsjednik Odbora direktora.

Kompletnu dokumentaciju „Budva holdinga“ ta firma prije desetak dana morala je da preda specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, koji vodi istragu o poslovanju Opštine Budva, i njenih uhapšenih čelnika Rajku Kuljači, Draganu Maroviću, ali i drugim odgovornim licima.

Milovac je podsjetio da je MANS još u septembru prošle godine od Skupštine opštine Budva zatražio informaciju kada su posljednji put razmatrali finansijske i druge izvještaje „Budva holdinga“.

„Odgovor iz Skupštine je bio da nikada nijesu razmatrali bilo kakve izvještaje te kompanije. Istovjetni odgovor dobili smo i od budvanskog Sekretarijata za privredu i finansije. Potvrdu da završnih računa nema, dobili smo i od Centralne banke, dok Privredni sud već nekoliko mjeseci odbija da nam dostavi informaciju o tome.

Nakon što smo sa većine nadležnih adresa dobili potvrdu da „Budva holding“ nikada nije predala završne račune, MANS je sporne izvješaje zatražio i od same kompanije. Zahtjev za pristup informacijama upućen je 27. oktobra 2010. godine, a odgovor koji je potpisao Lazar Rađenović je stigao dva mjeseca kasnije, 23. decembra 2010. godine.

Rađenović je ranije u javnosti saopštio da izvještaja nema, jer kompanija nije ništa radila, a u odgovoru MANS-u, on je naveo da je 24. novembra prošle godine Odbor direktora „Budva holdinga“ usvojio završni račun za 2008. godinu, dok je završni račun za 2009. godinu usvojen 17. decembra. Obje odluke o usvajanju završnog računa potpisao je Boro Lazović, predsjednik Odbora direktora“, objasnio je Milovac.

Iz toga proizilazi, kako je naveo, da su oba završna računa usvojena tek nakon što je MANS zatražio informacije o njima, što je ujedno i potvrdilo sumnje da ne postoji uredna evidencija o finansijama te kompanije.

„Pored samih odluka, MANS-u su dostavljeni i takozvani završni računi za obje godine. Oba završna računa, koja je potpisao Lazar Rađenović, nijesu napravljena na standardnom obrascu za finansijske izvještaje te vrste, a sadrže i brojne nelogičnosti.

U izvještajima se navodi da i pored toga što kompanija nema zaposlenih, a Lazar Rađenović kao izvršni direktor ne prima platu, samo u 2009. godini, više od 40.000 eura je potrošeno na kancelarijski namještaj.

Pored toga, sudeći prema onome što je Rađenović prezentovao kao završni račun, „Budva holding“ je u 2009. godini ostvarila gubitak od preko 12.000 eura. Oba završna računa sadrže i takozvani bilans novčanih tokova koji nijesu ni potpisani, ni pečatirani, niti ovjereni kod Privrednog suda“, istakao je Milovac.

Takve završne račune, Rađenović i Lazović su prezentovali na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta Budve, koja je održana 29. decembra prošle godine, kada su i usvojeni.

Iz svega navedenog, tvrdi on, postoji sumnja da su Rađenović i Lazović falsifikovali finansijske iskaze za 2008. i 2009. godinu, te dostavljanjem istih Skupštini opštini Budve, na prevaru omogućili da oni budu i usvojeni.

„MANS je još u septembru prošle godine upozoravao na nedovoljnu transparentnost poslovanja budvanskih opštinskih preduzeća, kada je Upravi policije uz prijavu dostavio i šemu lica i kompanija koje su povezane sa budvanskim preduzećima i zatražio da se ispita njihovo poslovanje. Međutim, do sada nijesmo dobili bilo kakvu informaciju o tome da je Uprava policije bilo šta preduzela po našoj prijavi“, naglasio je Milovac.

Opisani primjer sa završnim računima je, prema njegovom mišljenju, samo još jedan dokaz u prilog tvrdnjama da je lokalna uprava Budve zrela za prinudnu upravu, jer sve više postaje očigledno da i onaj dio rukovodećeg kadra koji nije završio u Spužu, nije u mogućnosti da na zakonit način obezbijedti funkcionisanje Opštine.

„Kako je i iz samog tužilaštva više puta ponavljano da je i u slučaju 'Zavala' bilo pokušaja da se falsifikuje određena dokumentacija, MANS ovim putem, po ko zna koji put, još jednom poziva tužioca da pokaže ozbiljnije interesovanje za ono što se dešava u lokalnoj upravi Budve i po hitnom postupku preduzme konkretne akcije“, poručio je Milovac.

Lazović: Cilj MANS-a je da kompromituje i šalje u Spuž

Predsjednik Upravnog odbora "Budva holding" Boro Lazović odbacio je optužbe MANS-a kao neistinite, uz ocjenu da je toj NVO cilj "da kompromituje ljude i šalje ih u Spuž ". “Pročitao sam saopštenje MANS-a i normalno bi bilo da naš Upravni odbor i ja, kao predsjednik, kažem da su to najobičnije gluposti.

To je, prije svega, jedan orkestrirani napad na budvansko rukovodstvo DPS -a koje je na poslednjim izborima imalo najbolje rezultate u Crnoj Gori”, kazao je Lazović. Stalnim izmišljanjem i guranjem određenih saopštenja, te pominajnjem određenih imena, smatra on, cilj MANS-a je jasan, a to je da kompromituju ne samo te ljude, nego i DPS Budve kao političku organizaciju.

“Ne mogu da vjerujem da, ako je to tako, onda je to strašno, da kriminal i kriminalne radnje u Crnoj Gori otvara MANS. Ispada da u Crnoj Gori praktično ne postoji ni tužilaštavo, ni sudstvo, nego je MANS taj koji, optužuje i presuđuje. Kao što se iz saopštenja vidi njima nije cilj da saznaju istinu, nego da uvedu privremene mjere u Budvi i da pošalju u Spuž ljude, bili oni krivi ili ne. Moji saradnici i ljudi iz DPS-a stojimo na raspolaganju i tužilištavu i sudstvu i policiji. A nikako MANS-u. Spremi smo da odgovaramo za sve za šta smo krivi”, poručio je Lazović.

Izvršni direktor Lazar Rađenović kazao je da su "apsolutno neistinite sumnje da su urađene bilo kakve radnje falsifikovanja završnih računa opštinskog preduzeća Budva Holding za 2008. i 2009. godinu.

“Oba završna računa su urađena u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima države Crne Gore na bazi istinitih činjenica uredno dokumentovanih u knjigovođstvenoj evidenciji koja apsolutno istinito odslikava finansijsko poslovanje preuzeća Budva Holding.

Završni računi su sistematizovani na obrascima propisanim zakonima koji su važili za 2008. i 2009. godinu, i nakon toga usvojeni u potpuno regularnoj proceuri dobivši podršku svih članova Odbora direktora preduzeća Budva Holding.

Kao takvi već su dostupni, zajedno sa kompletnom vjerodostojnom dokumentacijom koja je prethodila njihovom usvajanju, svim zainteresovanim subjektima. Navodi MANS-a su samo još jedan pokušaj da se nanese šteta ugledu preduzeća Budva Holding i ugledu grada Budve”, kazao je Rađenović.

Član odbora direktora i lider budvanskog SNP-a Veselin Marković naveo je da nije bilo falsifikovanja nikavih završnih računa.

“Objektivna činjenica je da se kasnilo sa usvajanjem završnih računa, ali za to postoji niz okolnosti od koje su neki objektivni, jer UO nije dugo vremena fukcionisao, pošto je većina članova podnijela ostvake zbog raznih razlog, između ostalog sukoba interesa.

Ne mislim da je bilo šta falsifikovano. Druga stvar koja se često zaboravlja je činjnica da je SO Budva, istovremeno i Skupštna društva Budva holding, i da se ni jedna odluka ne može izvršiti bez SO. Odbor direktora suštniski priprema odluke za SO, a za razliku od SO, gdje odluke priprema vladajuća koalcija, ovdje u UO učestvuje i jedna član opozicije, odnosno ja”, kazao je Marković

Bonus video: