Privlačne žene više griješe na poslu

Nova studija pokazuje da žene koje privlače poglede muških kolega lošije rade. Muškarcima divljenje ženskih kolegica ne smeta pri radu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 08:21h

Naučnici su otkrili da to što su postale subjekt muškog divljenja toliko ometa i stvara nelagodu kod žena da griješe češće nego inače. Ovakvi pogledi im ruše koncentraciju iz dva razloga: kvare raspoloženje ili skreću misli zato jer im se pažnja sviđa.

Svoju studiju su proveli uz pomoć testa matematike. Žene su ga lošije riješile ako je muški ispitivač povremeno gledao u njihove grudi i odmjeravao im tijelo dok im je postavljao zadatke. Muškarci kojima je isti 'tretman' priuštila žena nijesu imali lošije rezultate od drugih muških učesnika istraživanja. Psiholozi vjeruju da lošiji rezultati mogu biti posljedica tjeskobe koju žene osjećaju jer su izložene seksističkim stereotipima. No uprkos negativnom utjecaju na njihovu radnu sposobnost, žene češće komuniciraju s muškarcima koji im upućuju takve poglede, kažu istraživači. To što su češće komunicirale s muškarcima koji su tako zurili može biti posljedica njihove želje da budu prihvaćene u muškom okruženju tj, da im u komunikaciji dokažu da nijesu seksualni objekt ili da se uklope u sredinu koja ima predrasude.

Sarah Gervais, psihološkinja koja je vodila istraživanje na Univerzitetu Nebraska smatra da je lošije rješavanje zadataka posljedica fenomena 'stereotipna prijetnja'. Studije su pokazale da će ljudi lošije raditi i razmišljati podsjetite li ih na stereotipe koji vladaju o njihovoj grupi. Naime, ovo podsjećanje im izaziva tjeskobu.

Bonus video: