Veliki čovjek s manom

Objavljene su nominacije za Oskare 2011, a glavna vijest je da “Kraljev govor” dostiže “Društvenu mrežu” u šansama za glavne nagrade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 16:20h

Iako “Mreža” ima brojne nagrade kritike, izgleda da je “cinični film o Facebooku” manje privlačan starijim članovima Akademije, posebno u poređenju sa romantičnim “Kraljevim govorom”.

Prema mišljenju filmske kritike “Kralj” je tipični film za Oskara - britanska kostimirana istorijska priča je ujedno i priča o velikom čovjeku s malom manom koji uz pomoć stručnjaka i prijatelja pobjeđuje svoj nedostatak i ostvaruje san o uspjehu. Uloga budućeg kralja s govornom manom gotovo sigurno će donijeti Kolinu Firtu Oskara.

Iako mračan i uznemirujući “Crni labud” ima male šanse za glavnog Oskara, fizički zahtjevna uloga balerine vjerovatno će donijeti zlatni kip Natali Portman.

Veliko iznenađenje je “Čovjek zvan Hrabrost” koji je osvojio čak deset nominacija, a na Zlatnim globusima i ostalim nagradama film je bio praktično zaboravljen.

Stariji članovi Akademije vjerovatno cijene “pravi američki žanr - vestern”, pa se filmu, po mišljenju filmske kritike, smiješi i jedan od sporednih Oskara.

Najveći previd na nominacijama je izostanak Kristofera Nolana s liste najboljih reditelja. Film “Početak” je dobio osam nominacija, ali ko je zaslužan za izradu tako zahtjevnog filma ako ne reditelj. Veći broj nominacija za najbolji film pomoglo je trileru “127 sati” da uđe na listu deset najboljih, a na toj listi je zasluženo i nezavisni triler “Zimska kost”.

Filmski kritičari zamjeraju Akademiji da je u glumačkim nominacijama izostavila Lesli Manvil (Još jedna godina), Rajana Goslinga (Blue Valentine), te Endrjua Garfilda i Džastina Timberlejka (Društvena mreža), ali kritika se slaže da su prepoznate odlične glumice Melisa Leo i Emi Adams, a Akademija je dala i Havijeru Bardemu glumačku nominaciju za jedan neamerički film - “Biutiful”.

Stigle su i prve reakcije od nominovanih. Producent Skot Rudin ima čak dva djela nominovana za najbolji film, “Društvenu mrežu” i “Čovjeka zvanog Hrabrost”, a najavio je da će proslaviti eventualnog Oskara “povratkom na posao”. Kolin Firt proslavio je nominaciju uz šampanjac i društvo prijatelja.

Galerija

Bonus video: