Lejbman ne želi da svjedoči protiv budvanskih čelnika

Nekadašnji direktor "MiraksBalkana" je napustio metropolu turizma u vrijeme kada je specijalni tužilac saslušao gradonačelnika Rajka Kuljaču
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 08:29h

Nekadašnji direktor „Miraksa Balkan“ Vjačeslav Lejbman, koji je vodio cijeli projekat izgradnje apartmanskog naselja „Astra Montenegro“ na Zavali, pozvan je da svjedoči u istrazi protiv osumnjičenih u tom slučaju „Zavala“.

Iako je, prema informacijama “Vijesti”, Lejbman dobio poziv specijalnog tužioca on ne namjerava da mu se i odazove.

Bivši direktor “Miraksa Balkan” i “Zavala investa”, bio je predmet sumnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora u krivičnoj prijavi koja je povodom nelegalne gradnje podnijeta tužilaštvu, ali se on nije našao na spisku osumnjičenih. Razlog za to je i činjenica da na većini dokumenata u tom poslu ne stoji njegov potpis.

Lejbman koji je do jula prošle godine živio u Budvi, a potom se vratio u Moskvu, od kada više nije dolazio. On je napustio metropolu turizma u vrijeme kada je specijalni tužilac saslušao gradonačelnika Rajka Kuljaču, tadašnjeg načelnika za investicije Dragana Marovića i još osam saradnika.

Kao vodeći čovjek “Miraksa” za Crnu Goru Lejbman je bio upoznat sa cijelim tokom dešavanja na Zavali, ali većinu „papira“ potpisivala je tadašnja izvršna direktorka Natalija Panina, koja je upravo zbog toga i bila nekoliko puta privođena na saslušanje, a pred kotorskim Osnovnim sudom vode se dva postupka protiv nje - zbog utaje poreza i divlje gradnje.

Lejbaman je do početka minule ljetnje sezone živio u dvjema luksuznim vilama iznad Budve, koje je iznajmio za sebe, suprugu, dijete i dadilju. Njega su brojni podizvođači na projektu „Astra Montenegro“ krivili da im nije plaćao za izvršene radove, ali se on mirno povukao iz “Miraksa” i nakon toga napustio Budvu.

Sada je, prema saznanjima “Vijesti”, jedan od vodećih ljudi u Željeznici Rusije i sa porodicom živi u Moskvi.

Interesantno je to da je Lejbman na jedinoj konferenciji za novinare održane sredinom 2009. u Budvi, kada ga je firma „GP Cetinje” optužila da im nije platio radove koje su izvršili, kazao da je „Miraks“ bio moljen da započne izgradnju vila na Zavali bez dozvole, te da „ nijedan cent nikome nije dao da dobije papire“. On je takođe priznao da ga zbog toga još boli glava što su radili mimo zakona.

Interesantno je to da je Lejbman na jedinoj konferenciji za novinare održane sredinom 2009. u Budvi, kada ga je firma „GP Cetinje” optužila da im nije platio radove koje su izvršili, kazao da je „Miraks“ bio moljen da započne izgradnju vila na Zavali bez dozvole, te da „ nijedan cent nikome nije dao da dobije papire“.

“Na moju veliku žalost situacija koju na današnji dan trpi moja kompanija i lično ja više je povezana sa kriminalom koji se nalazi u Crnoj Gori, nego sa, nažalost, realnom ekonomskom situacijom. Po mom dubokom ubjeđenju danas u Crnoj Gori sutuacija može da pređe od finanijske, ekonomske krize do kriminalnih dešavanja. Svoj biznis sam počinjao 90-tih godina u Sankt Peterburgu i vrlo dobro se sjećam da se on tada nazivao „kriminalnom prijestonicom Rusije“. One boje i štihovi koje sada vidim ovdje u Crnoj Gori, sve to liči na vrijeme tada u Rusiji. Iskreno volim ovu zemlju i ne želim da se u Crnoj Gori dogode stvari koje je nemoguće kasnije ispraviti, a trenutno sve se kreće upravo u tom pravcu”, kazao je tada Lejbman u trenutku kada se već pola godine na Zavali nijesu izvodili radovi, a cijeli projekat je bio obustavljen.

Lejbman je potvrdio da je „Miraks“ ukupno dužan oko 2,5 miliona eura i to najviše beogradskoj firmi „Montera“, dodajući da imaju i kreditno zaduženje od 19,5 miliona eura kod Hipo Alpe adria banke.

Navodno, kako je tada ustvrdio, „Miraks“ je u Zavalu uložio oko 140 miliona eura.

Istraga u predmetu “Zavala” je tek počela, a tužilaštvo, prema saznanjima “Vijesti”, planira da sasluša dvadesetak svjedoka među kojima se očekuje i ime Svetozara Marovića, koji je kao suvlasnik “Moninvesta” od početka bio upućen u projekat. Dnevnik “Dan” objavio je da će tužilac ispitati i Sergeja Polanskog, vlasnika ruske “Miraks grupe”, ali “Vijesti” nijesu mogle dobiti potvrdu te informacije.

Čekaju ih i u Privrednom sudu Podgorica

Suđenje “Miraks grupi” zbog probijanja rokova gradnje vila na brdu Zavala kod Budve, odloženo je za 7. mart, jer su stranke, kako su saopštili advokati, blizu dogovora.Dejan Terzić, pravni zastupnik kompanije “Astra Montenegro”, koja je bila prodavac spornih vila, predložio je odlaganje, koje je do sada peto, jer su stranke i dalje u pregovorima radi pokušaja mirnog razrješenja spora, javila je Mina Biznis.

“Rečeno je da će da dođe do dogovora, ali čisto sumnjam jer vrijeme prolazi, a ništa novo se ne dešava” rekao je pravni zastupnik austrijskog “Hemometala”, Zoran Piperović.

On je zatražio od suda da se u svojstvu svjedoka pozovu Sergej Polonski i Vječeslav Lejbman, kao i da se dostave građevinska knjiga i dnevnik koji je tuženi vodio prilikom izgradnje objekta, što je sud prihvtio. Protiv Miraksa se u Crnoj Gori vodi još i postupak kod Osnovnog suda u Kotoru. Taj sud je je prihvatio tužbu, koju je u ime 20-ak ruskih državljana, podnio Piperović, jer su, kako tvrde, oštećeni za oko 12 miliona eura. Oni su uplatili avanse od 650 hiljada eura, u prosjeku, za kupovinu stanova na Zavali i još nijesu uselili u njih.

Do sada je završeno 70 odsto radova na izgradnji 38 luksuznih vila, koje se nalaze na prostoru od 40 hiljada kvadratnih metara, a 60 odsto njih unaprijed je prodato kupcima iz Rusije.

Bonus video: