U Budvi ubijen bliski rođak Ivana Delića

Policija je sat vremena posle ubistva, na brdu iznad naselja Dubovica, pronašla zapaljeni automobil "golf" 3 u kojem se. kako se vjeruje, nalazi oružje.
433 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 20:55h

Budvanin Ivan Šćepanović (38) zvani Šćepo, ubijen je rafalom najvjerovatnije iz automatskog oružja u sačekuši, ispred zgrade u kojoj je živio sa roditelima, u budvanskom Adokovom naselju.

Surova likvidacija dogodila se juče oko 18.35 časova, u Ulici Veljka Vlahovića, u momentu dok je ubijeni sjedio za volanom iznajmljenog rentakar vozila “tojota korola” (BD AK 940), parkiranog ispod jedne krošnje.

Šćepanović, koji je inače brat od tetke kontroverznog Budvanina Ivana Delića, nešto ranije je pozvao majku telefonom i tražio od nje da mu spremi večeru, jer je krenuo kući. Kada se “tojotom” dovezao maltene do samog ulaza zgrade, otpozadi su mu prišle dvije osobe.

Muškarac sa pištoljem u ruci, kako se sumnja, prišao je sa lijeve strane i pucao u njega, dok je druga osoba naoružana automatskom puškom sasula u Šćepanovića hice kroz šoferšajbnu. Njegovo izrešetano tijelo palo je na upravljač vozila, sa mobilnim telefonom koji je ostao u njegovoj ruci.

“Čuo se prvi metak, a odmah za njim i ženski vrisak, koji se prolamao iz stana sa drugog sprata zgrade. Potom je ispaljeno još nekoliko projektila, a krici su se pojačavali i parali turobnu tišinu nastalu nakon što je iščeznuo i posljednji zvuk ubojitog rafala”, ispričao je “Vijestima” Šćepanovićev komšija.

Kamere snimile dvojicu naoružanih muškaraca bez maski

“Zvao sam ga, nije mi se javljao! Znao sam da je bilo nešto!”, neprestano je ponavljao jedan od njih, dok je Šćepanovićeva majka i dalje stajala na balkonu stana i lelecima dozivala ubijenog sina.

Policije je sinoć do kasno u noć blokirala cijeli kvart, a ekipa forenzičara je pokušavala da dođe do opipljivih tragova sa mjesta ubistva.

Oko Ivanovog oca okupili su se njegovi drugovi koji su šokirani promatrali šta se dešavalo.

“Zvao sam ga, nije mi se javljao! Znao sam da je bilo nešto!”, neprestano je ponavljao jedan od njih, dok je Šćepanovićeva majka i dalje stajala na balkonu stana i lelecima dozivala ubijenog sina.

U Kraljevu 1998. Ivan bio meta neuspjele egzekucije

Ivan Šćepanović je u Budvi bio poznat po prijateljskim, rodbinskim i poslovnim vezama sa nekoliko uticajnih žitelja tog grada. Njegovo ime prvi put se pojavilo u crnogorskim medijima nakon masovne tuče, koja se ljetos dogodila u popularnoj diskoteci “Top hil”, za vrijeme nastupa poznate hrvatske grupe “Kolonija”.

Tada je navodno mučki pretučen Beograđanin Vladimir Vićentijević (36) zvani Vlado Ožiljak, koji je na Crnogorsko primorje došao sa Markom Miškovićem, sinom vlasnika korporacije “Delta” Miroslava Miškovića.

Prema svjedočenju Vićentijevićevog prijatelja, čije je svjedočenje objavio beogradski “Blic”, sada pokojni Šćepanović je navodno naredio Beograđaninu da napusti diskoteku, dok je desetak mladića odmah skočilo na njega i počelo besumučno da ga udara. Iste noći, Vićentijević je, navodno, helikopterom prebačen u beogradski Vojno-medicinski centar, a slučaj je zataškan.

Šćepanović je uglavnom boravio u Budvi, gdje su živjeli njegovi roditelji, dok je on često putovao i boravio u rodnom u Kraljevu, gdje je u februaru 1998. godine bio meta neuspjele egzekucije.

Njegovo tadašnje ubistvo, kao i još tri u tom gradu, prema pisanju srpskih medija, bilo je planirano u znak osvete zbog likvidacije kraljevačkog biznismena Mirka Rubežića. Šćepanović zvanično nikada nije doveden u vezu sa ubistvom Rubežića, ali jeste sa iznudom u tom gradu, za koju je bio osuđen.

U Crnoj Gori, prema nezvaničnim informacijama, nije imao kriminalni dosije. Na njegovo ime vodi se međutim nekoliko građevinskih parcela u Perazića dolu, ali je ranije više izvora “Vijesti” tvrdilo da su njihovi stvarni vlasnici dvojica najuticajnih političara iz Budve i njihov sugrađanin mlađe generacije, iz podzemlja, izuzetno poznat široj javnosti.

To zemljište ranije je bilo vlasništvo nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Bakočevića.

Zapaljen „golf 3” i oružje

Da je riječ o profesionalno izvedenom ubistvu, moglo se zaključiti poslije samo sat vremena, kada je na raskopanom gradilištu iznad naselja Dubovica, pronađen zapaljeni “golf 3”, u kojem je, kako se sumnja, ubica pokušao da uništi tragove.

Policija vjeruje da je ubistvo bilo planirano, žrtva tipovana i praćena, na što ukazuje način na koji je Šćepanović usmrćen. Kasnije, sumnja se, da su se ubica i njegovi pomagači odvezli “golfom” i makadamom do gradilišta na brdu, promijenili odjeću, koju su zajedno sa automatskim oružjem ostavili u vozilu, a onda ga polili benzinom i zapalili.

Pretpostavlja se da je počinioce na tom mjestu čekao drugi auto, kojim su pobjegli.

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović, koji je sinoć izvršio uviđaj, potvrdio je “Vijestima” da je pronađen zapaljen automobil u naselju Dubovica.

“U njemu je bila automatska puška za koju se sumnja da je korišćena prilikom ubistva,” rekao je sudija.

Bonus video: