Palestinci traže pomoć SAD, Britanije i Francuske

Arapska satelitska televizija Al Džazira objavila je ove sedmice izvode iz dokumenata za koje je kazala da pokrivaju čitavu deceniju izraelsko-palestinskog pregovaranja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 13:12h

Glavni palestinski pregovarač u bliskoistočnom mirovnom procesu Saeb Erekat zatražio je od SAD, Francuske i Velike Britanije pomoć u dovođjenju njihova tri državljanina pred istražni komitet zbog masovnog curenja povjerljive palestinske dokumentacije, prenosi BETA.

Radi se o jednom bivšem britanskom obavještajcu, jednom Amerikancu koji radi za TV mrežu Al Džazira i jednom građaninu Francuske, kazao je Erekat i dodao da ih on ne okrivljuje, ali bi volio da ih vidi pred palestinskim istražnim komitetom.

Arapska satelitska televizija Al Džazira objavila je ove sedmice izvode iz dokumenata za koje je kazala da pokrivaju čitavu deceniju izraelsko-palestinskog pregovaranja.

Al Džazira, veoma gledana u arapskom svijetu, tvrdi da je palestinski predsjednik Mahmud Abas tajno pristao na ustupke Izraelu.

Erekat, koji se često sastaje sa izraelskim i američkim zvaničnicima, spominje se u mnogim dokumentima.

Palestinski zvaničnici vjeruju da je dokumente u opticaj pustio neko iz Erekatove jedinice za podršku pregovorima.

Hiljade pristalica pokreta Hamas su u srijedu uveče u glavnom gradu pojasa Gaze demonstrirale spaljujući lutke sa likom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i njegovih saradnika, što je reakcija na izvještavanje Al Džazire da je Abas pregovarao sa Izraelom i SAD na štetu Gaze.

Ekstremistički pokret Hamas koji vlada Gazom, i Abas koji važi za umjerenog političara, ogorčeni su rivali od 2007. kada je Hamas uzeo vlast u toj oblasti.

Abasova vlast je od tada ograničena na Zapadnu obalu.

Bonus video: