VIŠE UZROKA, ALI I OBLIKA

Gastritis zbog bakterije, lijekova ili previše alkohola?

Dijagnoza ove bolesti postavlja se na temelju patohistološke obrade uzorkovanog tkiva sluznice želuca
1207 pregleda 0 komentar(a)
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2018. 19:38h

Gastritis predstavlja upalu sluznice želuca. Više je različitih uzroka, ali i oblika gastritisa.

Najčešći uzroci gastritisa su infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), upotreba nekih ljekova – posebno protivupalnih nesteroidnih lijekova (NSAR), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, ketoprofen, upotreba alkohola, teške sistemske infekcije, intolerancija na hranu, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), prisustvo žučnih kamenaca.

Akutni i hronični

Gastritis možemo podijeliti na akutni i hronični. Kod akutnog, tegobe nastaju naglo i traju kratko. Ako tegobe traju duži period, naprimjer nekoliko mjeseci, govorimo o hroničnom gastritisu. Ukoliko se hronični gastritis ne liječi, može doći do nastanka čira (ulkusa) pa čak i do karcinoma želuca. Dijagnoza ove bolesti postavlja se na temelju patohistološke obrade uzorkovanog tkiva sluznice želuca nakon gastrodudenoskopije. Ukoliko se patološki dokaže da se radi o upalnom stanju, tada se sa sigurnošću može reći da se radi o gastritisu.

Ukoliko nema upalnog infiltrata, tada se radi o gastropatiji. Gastropatija je, ustvari, erozivni oblik gastritisa, koji je najčešće uzrokovan upotrebom ljekova (prethodno spomenutih NSAR), prekomjernom konzumacijom alkohola, prisutnim stresom te može nastati i zbog nekih težih bolesti, kao što je zatajenje organa, npr. jetre, bubrega.

U zavisnosti od tipa i intenziteta gastritisa te o dokazanim uzrocima, pristupa se liječenju. Blaži oblik gastritisa treba započeti nefarmakološkim mjerama. Savjetuje se izbjegavanje masne hrane, jesti više manjih obroka, izbjegavati stres, alkohol, nesteroidne protivupalne ljekove. Svakako bi za cjelokupnu dijagnostičku sliku bilo dobro napraviti test intolerancije na hranu.

Simptomi

Simptomi gastritisa se javljaju postepeno, a mogu trajati i nekoliko godina. Većina pacijenata potraži pomoć tek kada simptomi postanu izraženi. Gastritis karakterišu bolovi u stomaku koji se pojavljuju nakon jela, a praćeni su podrigivanjem, povraćanjem, osjećajem težine u želucu te nerijetko prolivom. 

Nakon određenog vremena može se javiti odbojnost prema određenim namirnicama odnosno gubitak apetita. Ponekad se razvija čak i strah od konzumacije određenih namirnica.

Od gastritisa pate sva godišta, jer kao što smo već naveli – pojava gastritisa zavisi od stila života. Ključan faktor obolijevanja je stres u školi, na fakultetu ili poslu, preskakanje obroka, te konzumacija nutritivno siromašne hrane, alkohola i ostalih nezdravih masnih namirnica. Simptomi gastritisa su varijabilni, no najčešće se spominju: - bol ili osjećaj nelagode u gornjem djelu trbuha - žgaravica - nadutost - štucanje i podrigivanje - loše varenje - gubitak apetita - mučnina i povraćanje - tamna stolica - povraćanje krvi

Simptomi na samom početku nisu toliko izražajni i mogu se uspješno ignorisati ili kontrolisati ljekovima protiv bolova ili za smirenje. Međutim, upravo ti ljekovi mogu doprinijeti progresiji bolesti. 

Kod oboljelih od hroničnog gastritisa se može javiti perniciozna anemija zbog nedostatka vitamina B12 koji se stvara i izlučuje u želucu. Osobe koje pate od gastritisa nerijetko imaju problema i s čirom na želucu što je posljedica neadekvatnog liječenja gastritisa te gubitka kontrole nad bolešću.

Blagi oblici gastritisa javljaju se kod gotovo svakoga. Bolovi i povraćanje koji su posljedica gastritisa, izuzetno su rijetka pojava. Vjerovatnoća da ćete dobiti gastritis je veća ako ste strastveni pušač ili pijete.

Povremeni napadaji gastritisa ne predstavljaju veliku opasnost. U slučaju da su napadaji učestali, praćeni povraćanjem i velikim bolovima u trbuhu postoji opasnost od erozije želuca. 

Terapija prirodom

Često ne pomaže tzv. trojna terapija s “brdom” antibiotika protiv gastritisa i bakterije, ali zato se s ljekovitim biljem postiže cilj. Polako, ali sigurno. U slučaju nadutosti u čaj dodajte plodove komorača, a u slučaju jakog stresa i malo veću količinu melise, valerijane ili hmelja - biljaka koje smiruju.

Ne nosite preusku odjeću koja stiska, a na bolan želudac stavite topli oblog i utoplite se ćebetom.

Čaj za gastritis i H.pylori

Potrebno je: majčina dušica, nana, crni sljez, anđelika, žalfija

Primjena

Sve biljke treba staviti u jednakim procentima. Dnevno treba popiti pola litra do liar mlakog čaja, bez meda ili limuna. Treba izbjegavati preljuto, preslano, premasno kao i prehladnu ili prevruću hranu i tečnost.

Tokom prve dvije nedjelje treba izbjegavati i svu sirovu hranu. Bolesni želudac ne može da svari celulozu iz sirovog voća i povrća. Zato povrće treba da bude kuvano i disntano a voće takođe kuvano kao kompot ili pečeno u rerni. Dakle, termički obrađeno.

Preporučujemo za Vas