Komnenić ponovo pred sudom po tužbi za klevetu Safeta Kalića

Viši sud je u novembru ukinuo presudu Osnovnog suda kojom je novinar osuđen da plati 2.000 eura
181 pregleda 0 komentar(a)
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.01.2011. 12:19h

Pred podgoričkim Osnovnim sudom započelo je ponovno suđenje novinaru Petru Komneniću po tužbi Rožajca Safeta Kalića za klevetu.

Viši sud je u novembru ukinuo presudu Osnovnog suda kojom je novinar osuđen da plati 2.000 eura.

Kalić je tužio Komnenića zbog navoda objavljenih u "Monitoru" da je "glavni narkobos" u Srbiji i Crnoj Gori, da su na njegovoj svadbi bili pripadnici “zemunskog klana”, kao i da je privođen zbog hapšenja grupe optužene za likvidaciju jedne osobe.

Komnenić se u svom tekstu pozvao na izvještaj Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore (ANB), u kome je Kalić opisan kao bezbjednosno interesantna osoba, koja svoje kriminalne aktivnosti ostvaruje uglavnom van Crne Gore.

Navode iz tog izvještaja ANB nije demantovala, a njen tadašnji direktor Duško Marković je na suđenju Komneniću odbio da komentariše sadržinu dokumenta, pozivajući se na Zakon o tajnosti podataka.

Od Srbije će tražiti informacije o saslušanju Kalića

Sudija Osnovnog suda Jelena Perović-Kovačević naložila je da se u dokaznom postupku sprovedu dokazi koje je predložio Viši sud u ukidnom rješenju.

Ona će za naredno suđenje zatražiti od skupštinskog Odbora za bezbjednost odgovor da li je na sjednici tog tijela razmatran izvještaj sa memorandum Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Od Uprave policije Srbije sudija će zatražiti informaciju da li je i u kom svojstvu saslušavan Safet Kalić, ko ga je saslušavao, na koje okolnosti i u vezi kojeg eventualnog krivičnog djela i na koji način je pozvan.

Crnogorska Uprava policije bi trebalo da za sljedeće suđenje sudiji odgovori da li je i u kojem svojstvu pozivan Kalić i saslušavan u vezi privođenja osoba iz njegovog stana u Gorici C, u avgustu 2008. godine.

Bonus video: