TERAPIJA SMIJEHOM

Klovnovi povećavaju uspjeh vantjelesne oplodnje

Da smijeh liječi, odavno je poznato, ali nova izraelska studija pokazala je da klovnovi mogu da doprinesu i uspjehu vantjelesne oplodnje, objavio je časopis Fertility and Sterility.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 17:18h

Izraelska ekipa pratila je 219 žena koje su se podvrgnule postupcima vantjelesne (in vitro oplodnja, IVF) i ustanovili da je uspjeh veći kod onih žena koje je zabavljao profesionalni "medicinski klovnn" odmah  pošto su im zametci bili prenešeni u matericu.

Zanijelo je ukupno 36% žena koje je zabavljao klovn, što je veći broj u odnosu na 20% žena koje nijesu prošle terapiju smijehom.

Voditelj istraživačkog tima Shevach Friedler primijenio je metodu smijeha pošto je pročitao o potencijalnom psihološkom efektu smijeha kao "prirodnog mehanizma u borbi protiv stresa". "Pacijenti koji pokušavaju dobiti dijete IVF-om nevjerojatno su izloženi stresu", objasnio je Friedler.

Dopunska istraživanja valjalo bi uraditi kako bi se utvrdilo postoje li još neke tehnike smanjenja stresa koje bi se mogle primijeniti u postupku IVF-a, rekao je."Terapija smijehom" odavno se primjenjuje u Izraelu, SAD-u, Kanadi, Evropi i Australiji, najčešće u dječjim bolnicama gdje klovnovi dolaze da nasmiju male bolesnike.

Preporučujemo za Vas