Preduzmite sve da se vaša beba ne razboli

Ako ste primijetili da u vrtić u koji vodite svoju bebu dolaze bolesna djeca, vrijeme je da popričate sa upravom ustanove o pravilima
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 13:47h

Ne postoji siguran način da svoje dijete osigrate od bolesti jer se većina zimskih virusa prenosi vazduhom: ako beba udahne vazduh u blizini nekoga ko je bolestan, vrlo lako će se i ona zaraziti.

Ono što dodatno otežava cijelu situaciju je činjenica da su ovi virusi zarazni prije nego što se jave simptomi. To što sklanjate dijete od nekoga ko kija, kašlje i ima zapušen nos ne znači da se beba nije već zarazila i da neće ubrzo razviti iste simptome. Nećete ga spasiti ni ubundavanjem, jer su studije pokazale da izloženost hladnoći ili vlažnom vremenu ne povećava rizik od prehlade.

Ipak, to ne znači da treba da se predate u startu. Postoji nekoliko prostih koraka koje možete da preduzmete i da pokušate da odagnate bacile i spriječite da se beba razboli ove zime.

Šta preduzeti?

  • Perite joj ruke, kao i sebi.

Redovno pranje ruku je najprostiji i najefikasniji način da se riješite bacila virusa i prehlade. Jako je bitno da operete ruke pošto joj zamijenite pelenu, obrišete nosić i obavezno prije pripremanja jela.

Posebno je važno da to radite prije jela i kada dođe iz jaslica ili obdaništa.

Ako imate još djece, ne zaboravite na njih, posebno ako su već bolesni. Nema potrebe da bacate novac na specijalne antibakterijske sapune pošto i običan skida bacile sa ruku.

  • Ukoliko vaše dijete boravi u vrtiću, provjerite sa vaspitačicom da li i koliko ima bolesne djece.

Saznajte da li ustanova koju pohađa vaše dijete ima razumnu politiku kada su bolesna djeca u pitanju. Većina zahtjeva da dijete sa temperaturom, koje ima grip, povraća, ima dijareju ili infekciju očiju, ostane kod kuće dok simptomi ne prođu.

Ako ste, pak, primijetili da dolaze bolesna djeca, vrijeme je da popričate sa upravom ustanove o pravilima. Iako su djeca zaražena i prije nego što se pojave simptomi, sigurno ne želite da bilo ko kija i istresa nos blizu zdrave djece.

Bonus video: