Kako se svađaju srećni parovi a kako oni koji to nijesu

Najčešće se rasprave među parovima vode oko stalno istih stvari, novca, kućnih poslova, neslaganje sa partnerovim prijateljima ili porodicom, odluke o vjenčanju...
0 komentar(a)
odnosi, Foto: Www.shutterstock.com
odnosi, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 26.01.2011. 11:54h

Parovi koji su zadovoljni vezom i srećni su zajedno, razgovaraju više i lakše otkrivaju svoja osjećanja jedno drugom, pokazuju sva istraživanja na temu muško-ženskih odnosa. Upravo jača povezanost čini da i prilikom rasprave, vode računa o osjećanjim onog drugog.

Zbog toga što otvoreno pričaju, njihove riječi ne mogu da se protumače dvosmisleno.

Partneri, pored toga što aktivno slušaju jedno drugog, nastoje da u raspravu ubace i izraze poštovanja poput: “Shvatam šta hoćeš da kažeš, ali..." ili "Volim te, iako me ova tema donekle uznemirava". Evo šta još odlikuje način rasprave srećnih partnera.

  • Nastoje da ostanu smireni.
  • Partnerova osjećanja su im bitna, zato teže tome da svaku raspravu završe s nekim nježnostima, poput "Dođi da te zagrlim".
  • Zaista pokušavaju da riješe problem i svu energiju usmjeravaju na to, a ne na liječenje frustracija na partneru.
  • Da bi riješili određeni problem otvoreni su za kompromise i ništa im nije teško uraditi za onog drugog.

E sad, oni koji baš nisu zadovoljni kvalitetom svoje veze, pa tako nisu ni srećni skupa, rade to suprotno od svega navedenog, i uz to:

  • Oboje pričaju istovremeno i jako glasno, tako da se moraju da se bore da ih onaj drugi čuje, ali i sasluša.
  • U svemu vide samo negativnu stranu. Ako postoji neka rečenica koja se može shvatiti dvosmisleno, odmah se hvataju za negativno tumačenje.
  • Nastoje da uvrijede onog drugog. Često tokom svađa jedan drugog nazivaju pogrdnim imenima, psuju ili konstantno kritikuju jedno drugo, a da pritom problem i ne pokušavaju da riješe.

Jedno od posljednjih britanskih istraživanja na temu svađe među partnerima pokazalo je da do svađa dovode najčešće male stvari, "sitnice", i one su uzrok oko 312 svađa godišnje. Evo šta, prema rezultatima tog istraživanja, najčešće dovodi do svađe među partnerima:

1. Dlake u lavabou2. Tragovi "kočenja" u wc šolji3. Često mijenjanje TV kanala4. Prazna rolna toalet papira na držaču5. Podignuta daska od wc šolje6. Upaljena svjetla u cijeloj kući7. Ostavljanje prljavih šoljica svuda po kući 8. Vlažni peškiri na krevetu ili podu9. Gomilanje stvari10. Kad se ne pusti voda u wc šolji

Bonus video: