Izjave Radulovića da se koriste u procesu za ubistvo Šćekića

Prema optužnici, Saša Boreta i Ljubo Bigović, organizovali su Šćekićevo ubistvo.
366 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.01.2011. 09:35h

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Stojanke Radović, zamjenika vrhovnog državnog tužioca, i preinačio rješenje Višeg suda u Podgorici, tako da se iz spisa predmeta za ubistvo Slavoljuba Šćekića, službenika MUP-a Crne Gore, neće izdvojiti izjave Žarka Radulovića, suvlasnika hotela "Splendid", date pred specijalnim tužiocem 14. i 17. februara 2006. godine i koje se mogu koristiti kao dokaz u postupku, navodi se u rješenju Apelacionog suda Crne Gore.

U tim izjava Radulović je svjedočio o saznanjima za ubistvo policijskog inspektora Šćekića.

"Razdužili smo Šćekića, pa ćemo i Radulovića", "Žarko Radulović će platiti glavom za sve. On je glavni krivac što je Alan Kožar u zatvora, a mi moramo sve učiniti da ga izvučemo. Jer, ako bude osuđen po ovoj optužnici, kazna će biti visoka i ko zna šta će početi da priča. Ako Rus dovede dragoga, i njega ćemo, i sve sljedeće, sve dok Rus ne da pare", navodi se u izjavi Žarka Radulovića specijalnom tužiocu 14. februara 2006. godine.

To mu je, kako je kazao Stojanki Radović, ispričao Željko Pejović, a Pejoviću u zatvorskom krugu Saša Boreta.

"Ја sam siguran da iza napada na hotel "Splendid" stoji barska grupa. Siguran sam da iza toga stoje Alan Kožar, Ljubo Bigović i Saša Boreta", navodi se u Radulovićevoj izjavi.

On je tada kazao da mu je poznanik Željko Maslovar, koji se kreće u društvu sumnjivih za učešće u podmetanje eksploziva pod "Splendid", početkom 2006. javio iz zatvora telefonom i rekao da u krugu, dok šetaju, ima priliku da razgovara sa Boretom, te da mu je on jednom prilikom kazao: "Žarko Radulović će platiti glavom za sve ovo, jer je on krivac sto je Alen Kožar u zatvoru", navodi se u izjavi Radulovića.

Borović: I Radulović kaže da su bilješke nepouzdane

Komenatrišući odluku Apelacionog suda, advokat Dragoslav Ognjanović iz Beograda je kazao "Vijestima" da je Apelacioni sud prihvatio žalbu tužioca na osnovu člana 519. nevažećeg procesnog Zakonika o krivičnom postupku.

Advokat Borivoje Borović je naveo da je zapravo Apelacioni sud odbacio veći dio žalbe tužioca, a prihvatio sijaset odluka suda o izdvajanju iz spisa predmeta, odnosno one koje je odbrana predložila da se izdvoje.

"Apelacioni sud je potvrdio rješenje Višeg suda kojim su izdvojene brojne službene bilješke, jedino je dvije, od velikog broja, vratio u postupak a odnosi se na izjave Žarka Radulovića, iako je i to suprotno članu 519. ZKP-a. I sam svjedok Radulović je rekao da su one date mimo njegove volje i da su to njegova nepuzdana saznanja", kazao je Borović.

Prema optužnici, Saša Boreta i Ljubo Bigović, organizovali su Šćekićevo ubistvo, dok su Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić, kome se su sudi u odsustvu, optuženi za ubistvo. Alanu Kožaru se sudi zbog podmetanja eksplozivnih naprava na hotel “Splendid” u Bečićima.

U nastavku ponovljenog suđenja okrivljenima za ubistvo Šćekića u Višem sudu u Podgorici, predsjednik specijalnog vijeća sudija Slavka Vukčević danas je kazala da je Apelacioni sud donio odluku po žalbi tužioca Stojanke Radović i primjerak odluke dostavila tužiocu, punomoćniku porodice Zoranu Šćekiću, te advokatima odbrane i okrivljenima.

U sudu danas nije javno pročitana sadržina odluke, ali su "Vijesti" imale uvid u rješenje Apelacionog suda.

Na prethodnom glavnom pretresu, 1. decembra 2010. godine, vijeće sudije Vukčević donijela je odluku da se iz spisa predmeta izdvoje tri izjave Žarka Radulovića koje je dao pred specijalnim tužiocem 4. novembra 2005., 14. i 17. februara 2006. godine.

Sud je takođe donio odluku da će po pravosnažnosti rješenja, ove Radulovićeve izjave izdvojiti i čuvati u poseban omot, te da se ne mogu razgledati i koristiti u postupku. Međutim, Stojanka Radović je uložila žalbu Apelacionom sudu koja je uvažena djelimično.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud je da nakon razmatranja spisa proizilazi da je specijalni tužilac uzeo izjave od Žarka Radulovića 04. 11 .2005. godine, 14. 02. 2006. godine i 17. 02. 2006. godine.

Iz spisa predmeta se takođe vidi da su izjave od Radulovića, koja su uzete 14. 02. 2006. godine i 17. 02. 2006. uzete u sklopu prikupljanja obavještenja i dokaza vezano za druga lica, eventualne izvršioce određenih krivičnih djela mimo krivičnih djela koje je stavljeno na teret optuženom Alanu Kožar, pa je nakon uzimanja tih izjava, a i prikupljanjem drugih dokaza, pokrenut krivčni postupak protiv optuženih Saše Borete, Ljuba Bigovića, Alana Kožar, Vujadinović Ljuba, Milana Šćekića, Vuka Vulevića, Danice Vuković, Gorana Živkovića i Dušanke Vujović rješenjem o sprovođenju istrage istražnog sudije Višeg suda u Podgorici od 23. 02. 2006. godine, zbog ubistva Slavoljuba Šćekića i još više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Prema ranijoj osudi, Boreti, Bigoviću i Vujadonoviću po 30 godina

Dakle, predmetne izjave uzete su u predkrivičnom postupku u odnosu na postupak koji je kasnije uslijedio protiv navedenih lica, tako da, po mišljenju ovog suda, te izjave mogu se koristiti kao dokaz shodno članu 519 tada važećeg ZKP-a, pa su navodi žalbe ovlašćenog tužioca u tom dijelu osnovani.

Ranijom prvostepenom presudom Boreta, Bigović i Vujadinović su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu, iznude u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i zločinačko udruživanje. U obrazloženju tadašnje osuđujuće presude, koja je pala na Apelacionom sudu, navodi se da su Boreta, Bigović i Vujadinović učestvovali u organizaciji ubistva, a sudija se pozvao na izjave Žarka Radulovića.

Suđenje će biti nastavljeno 10. i 11. februara.

Bonus video: