Izručenje Lirindona Keljmendija do kraja sedmice

Braća Liridon i Elvis Keljmendi (32), sinovi kontroverznog kosovskog biznismena Nasera Keljmendija optuženi su da su falsifikovali crnogorsko državljanstvo.
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 08:06h

Jedan od osumnjičenih u policijskoj operaciji “Besa”, Liridon Keljmendi (27), koji se posljednjih dvadesetak dana nalazi u ekstradicionom pritvoru u Hrvatskoj, trebalo bi do kraja sedmice da bude izručen crnogorskim pravosudnim organima, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Portparolka hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je da je Županijski sud u Vukovaru prošle sedmice, u pojednostavljenom postupku izručenja, donio rješenje kojim se odobrava izručenje Liridona Keljmendija Crnoj Gori zbog falsifikovanja isprava.

Braća Liridon i Elvis Keljmendi (32), sinovi kontroverznog kosovskog biznismena Nasera Keljmendija, koji se u medijima dovodi u vezu sa albanskom mafijom na Kosovu i u BiH, optuženi su da su falsifikovanim crnogorskim državljanstvom pokušali da dođu do ličnih dokumenata.

Elvisu se od tada gubi trag, a Liridon je početkom godine uhapšen u Hrvatskoj na međunarodnom graničnom prelazu Županja.

“U skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima rješenje je postalo pravosnažno i izvršno onog dana kada je imenovani izručenik u zapisnik pred istražnim sudijom izričito i dobrovoljno dao pristanak na predaju državi moliteljici po pojednostavljenom postupku izručenja”, kazala je Dovranićeva.

Ona je objasnila da, s obzirom na pristanak uhapšenog na izručenje, protiv rješenja Županijskog suda ne postoji mogućnost žalbe.

Može biti izručen samo Crnoj Gori

Rješenje suda u Vukovaru je, na osnovu Zakona o Međunarodno pravnoj pomoći, dostavljeno Nacionalnom birou Interpola u Zagrebu na izvršenje tako da je vjerovatno pitanje dana kada će Liridon Keljmendi biti izručen Crnoj Gori.

Iako su, preko advokata, braća Keljmendi još u oktobru najavila da će se predati pravosudnim organima, to se nije dogodilo jer je njihov uslov za predaju bio da se brane sa slobode, a za to nijesu dobili garanciju

“Podaci o mjestu i vremenu predaje izručenika je službena tajna”, rekla je Dovranić.

Iako su, preko advokata, braća Keljmendi još u oktobru najavila da će se predati pravosudnim organima, to se nije dogodilo jer je njihov uslov za predaju bio da se brane sa slobode, a za to nijesu dobili garanciju, saznaju “Vijesti”.

S obzirom na to da je međunarodna potjernica raspisana na zahtjev crnogorskog Interpola, Liridon Keljmendi, iako je državljanin Bosne i Hercegovine, može biti izručen samo Crnoj Gori.

Bez vodenog žiga

Potjernica za njim raspisana je po naredbi Osnovnog suda u Kotoru. Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru 16. decembra 2010. godine podiglo je optužnicu protiv Svetozara Popovića i Ksenije Mitrović zbog “zloupotrebe službenog položaja”, dok je braći Keljmendi izmijenjeno krivično djelo tako da se oni sada terete za “zloupotrebu službenog položaja putem podstrekivanja”.

Predsjednik kotorskog suda Branko Vučković kazao je da je predmet braće Keljmendi dodijeljen sudiji Vesni Pean.

Liridon Keljmendi optužen je da je 24. septembra 2010. godine, ovlašćenom službeniku MUP-a podnio falsifikovano rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo.

U to rješenje, kako se sumnja, unijeti su neistiniti podaci o prijemu u crnogorsko državljanstvo, a na papiru nije bilo čak ni vodenog žiga.

Tada je otkrivena prevara, nakon čega je uslijedila istraga tokom koje je utvrđeno da je u maju prošle godine njegovom bratu Elvisu pošlo za rukom da dođe do crnogorskog državljanstva, pasoša i svih dokumenata.

Utvrđeno je da je Elvis Keljmendi, na osnovu lažno sačinjenog rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, nezakonito upisan u registar crnogorskih državljana, a sva dokumenta i danas posjeduje.

Bonus video: