NAUČNICI OTKRIVAJU

Šopen je najvjerovatnije imao epilepsiju

Najverovatnije objašnjenje za Šopenove vizije, kažu španski ljekari, je vrsta epilepsije poznata kao epilepsija temporalnog režnja.
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2011. 08:55h

Kompozitor Frederik Šopen, koji je tokom relativno kratkog života imao problema sa halucinacijama, vjerovatno je imao epilepsiju, tvrde španski istraživači.

Poljski pijanista umro je 1849. godine u 39. godini od posljedica bolesti pluća koja se od skoro pripisuje cističnoj fibrozi.

BBC prenosi tvrdnje španskih ljekara koji kažu da je slavni kompozitor najverovatnije patio od epilepsije temporalnog režnja.

Oni navode i izveštaje poremećaja vizije koje kompozitor imao za života.

Pisma koja je napisao sam Šopen, kao i memoari njegovih bližnjih svjedoče o vizijama koje su ga obuzimale.

Duhovi i užasi

Njegova ljubavnica, Žorž Sand, pričala je o bezbroj prilika u kojima je Šopen doživljavao vizuelne halucinacije, uključujući i putovanje u manastir koji je za kompozitora bio "pun strahote i duhova“.

U pismu kćerki svoje ljubavnice, Šopen opisuje trenutak tokom izvođenja njegovihih sonata u B-molu u jednom privatnom salonu u Engleskoj 1848., kada je vidio stvorenja koja izlaze iz njegovog klavira i kada je bio prinuđen da napusti prostoriju ne bi li se oporavio od prizora.

Najverovatnije objašnjenje za Šopenove vizije, kažu španski ljekari, je vrsta epilepsije poznata kao epilepsija temporalnog režnja.

Dr Manuel Varkuez Karunćo i njegov tim priznaju da je, bez pomoći današnjih testova, bilo teško uspostaviti definitivnu dijagnozu.

Tim poznatih naučnika je kazao časopisu “Medicinske nauke” da su ljekari u tom periodu lako mogli previdjeti Šopenovu bolest, jer je u to vrijeme razumijevanje epilepsije bilo ograničeno.

Imate priliku da čujete sonatu tokom koje je slavni kompozitor doživljavao halucinacije. Šopenovu sonatu br. 2 u B-molu na snimku izvodi još jedan genijalni kompozitor - Sergej Rahmanjinov.

Preporučujemo za Vas