Ima lijeka za nervozu

Hrana koja liječi stres

Ubzan način života i svakodnevne obaveze često dovode do nagomilavanje stresa i slabe naš imuni sistem. Pročitajte koje namirnice i napici ublažavaju posljedice stresa
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2019. 16:23h

Zeleno lisnato povrće

Sve dolazi u obzir: spanać, kelj, blitva, brokula…  svo zeleno povrće pomaže u oslobađanju stresa.  Bogato je vitaminima i hranjivo. Sadrži velike količine kalijuma koji je odličan za smirenje i vlakna koja kontrolišu šećer i pomažu varenje.

Pomorandže

Kada smo pod stresom pati i naš imuni sistem. Vitamin C koji se može naći u ovoj zdravoj voćkici, ne samo što nas oslobađa napetosti, već jača i naš imunitet.

Krompir  

Zdravo i djelotvorno u borbi protiv stresa. Bogat je beta karotenom i ostalim vitaminima, kao i korisnim vlaknima.

Riba

Obavezno jednom nedjeljno na tanjiru - bogata je omega-3 masnim kiselinama koja štite od srčanih oboljenja i kontrolišu kortizol – hormon stresa.

 Obrano mlijeko

Sadrži proteine koji pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Kao savršen lijek protiv nakupljenog stresa napravite napitak od mlijeka, voćnog šećera i zamrznutih borovnica. Mješavinu izmiksajte i dobili ste ukusnu i zdravu zamjenu za desert kojim ćete trenutno vratiti izgubljenu energiju.

Orašasti plodovi

Bademi, pistaći, orah kao i većina orašastih plodova pravi su borci protiv stresa. Bademi su prepuni vitamina B i E koji jačaju imunitet, a orah i pistaći snižavaju krvni pritisak i umanjuju napetost. Orašasti plodovi vratiće vam izgubljenu energiju.

Galerija