Čarapić ima osnova da konačno goni Mugošu

Direktor u MANS-u Dejan Milovac se nada da tužilaštvo sada neće ignorisati presudu Vrhovnog suda
159 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2011. 08:00h

Vrhovni sud poništio je krajem decembra ugovor kojim je Glavni grad prodao preduzeću “Carine” 15.205 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom u septembru 2007. a državno tužilaštvo ponovo je prozvano da istraži da li su gradonačelnik Miomir Mugoša i njegov bivši službenik zloupotrijebili službeni položaj.

Vijeće sudije Radoja Orovića utvrdilo je da je ugovor ništavan i sklopljen bez pravnog osnova. Po tada važećim propisima Glavni grad nije imao pravo da imovinu prodaje mimo tendera i na osnovu neposredne pogodbe.

Za nepuna četiri mjeseca, “Carine”, čiji je vlasnik Čedo Popović, pobijedile su na tenderu Glavnog grada za to zemljište u skladišnoj zoni uz željezničku prugu sa cijenom od oko 13,5 miliona eura, potom odustale jer im je cijena bila visoka i zatražile da plac kupe jer su već vlasnici oko 3.300 kvadrata, pa hoće da “dokompletiraju parcelu”. Mugoša je to odobrio, a tadašnji direktor Direkcije za imovinu Dragan Đukić potpisao ugovor sa “Carinama” na oko 2,5 miliona.

Poslije odluke Vrhovnog suda, Glavni grad će morati da vrati “Carinama” novac, a one će gradu morati da vrate nelegalno kupljeno zemljište, jer ništavan ugovor ne proizvodi pravne posljedice.

“Potvrđuje se presuda Osnovnog suda, kojom se utvrđuje da su ništavni ugovori o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu, koji su zaključeni 4. 9. 2007. godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda, koji je odlučivao po zahtjevu za reviziju vlasnika firme “Šofranac” Veselina Šofranca, drugoplasiranog na tenderu Glavnog grada, koji je ponudio neznatno manju sumu od Popovića.

Potpuno suprotno, prethodno su odlučili Viši sud, koji se u svom rezonovanju pozivao i na “buduća zakonska rješenja” kao i tužilaštvo, koje je odbacilo krivičnu prijavu MANS-a protiv Mugoše i Đukića. Obje institucije tvrdile su da je sve regularno.

U presudi, u koju su “Vijesti” imale uvid, vijeće je samo potvrdilo odluku koju je u aprilu prošle godine donijelo vijeće Osnovnog suda u Podgorici, a dva mjeseca kasnije nakon žalbe Mugoše i Popovića Viši sud presudio je u njihovu korist.

Sud je utvrdio da je prema tada važećem zakonu, Glavni grada mogao da gradsko zemljište prodaje samo na javnom nadmetanju ili prikupljanjem najboljih ponuda. Od tog načina, kako je objašnjeno u presudi, Opština je mogla da odstupa samo u slučaju da je zemljište namijenjeno za izgradnju objekata važnih za državu ili u slučaju sporazuma o vraćanju zemlje zbog restitucije, a nikako radi “kompletiranja parcele”.

Vrhovni sud je ocijenio rezonovanje Višeg suda “neprihvatljivim i zasnovanim na pogrešnoj primjeni materijalnog prava”.

Sud je utvrdio da je prema tada važećem zakonu, Glavni grada mogao da gradsko zemljište prodaje samo na javnom nadmetanju ili prikupljanjem najboljih ponuda. Od tog načina, kako je objašnjeno u presudi, Opština je mogla da odstupa samo u slučaju da je zemljište namijenjeno za izgradnju objekata važnih za državu (vrtići, škole, zdravstvene ustanove...) ili u slučaju sporazuma o vraćanju zemlje zbog restitucije, a nikako radi “kompletiranja parcele”.

Tužilac, koji je odbacio krivičnu prijavu MANS-a, tvrdio je da je s neposrednom pogodbom sve u redu, smatrajući je odvojenim postupkom od tendera, pozivajući se na opštinsku odluku koja nije važila u vrijeme sklapanja ugovora.

“Iz izloženog jasno proizilazi da je u pitanju postupak prenosa prava korišćenja na predmetnom zemljištu neposrednom pogodbom u suštini nastavak postupka prenosa prava korišćenja započetog javnim pozivom. Na ovakav zaključak nesumnjivo ukazuje i autonomno opredjeljenje (Glavnog grada) u javnom pozivu od 25. 05. 2007. godine određivanjem opštih uslova nadmetanja, u okviru kojih je predvidio i postupanje u situaciji kada se ne izvrši odabir najboljeg ponuđača po javnom pozivu, tako da će se ponoviti na isti način - ponovnim oglašavanjem javnog poziva”, navodi se u presudi.

MANS: Čarapić da ne ponovi grešku iz 2008.

Direktor u MANS-u Dejan Milovac rekao je “Vijestima” da vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić sada ima dovoljno osnova “da ne ponovi grešku iz 2008. godine” kada je njihova prijava odbačena, i da, napokon, otvori istragu zbog prodaje ove parcele.

“Od Ranke Čarapić je MANS zatražio na uvid kompletnu dokumentaciju koja je prikupljena u pretkrivičnom postupku, kako bi imali uvid na osnovu čega je zamjenik tužioca Saša Čađenović u oktobru 2008. godine, donio takvu odluku. To nikada nije omogućeno. Nakon što je Osnovni sud u aprilu prošle godine donio presudu kojom se cijeni da su sklopljeni ugovori ništavni, MANS je sredinom maja podnio novu krivičnu prijavu koja do danas, nažalost, nije procesuirana”, naveo je Milovac.

On smatra da je tužilaštvo i bez presude Vrhovnog suda, imalo više nego dovoljno osnova da otvori istragu protiv Mugoše.

“Sada nakon što je štetnost ugovora i dokazana, mislim da ne postoji niti jedan razlog da se dalje odlaže konačno procesuiranje Mugoše, zbog sumnje da je gradskom budžetu uzrokovao štetu u iznosu od preko 11 miliona eura”, tvrdi Milovac, koji se nada da tužilaštvo sada neće ignorisati presudu Vrhovnog suda.

Advokat “Carina” Momčilo Knežević juče nije želio da komentariše presudu Vrhovnog suda.

“U Beogradu sam i nemam komentar. Nisam dobio presudu”, kazao je Knežević.

“Vijestima” je rečeno da je presuda Vrhovnog suda podijeljena strankama u postupku.

Kako su isparili milioni

  • 25. maja 2007 - Glavni grad Podgorica u konkursu u “Pobjedi” objavio je prodaju parcela u skladišnoj zoni pored pruge na Starom aerodromu.
  • 7. juna 2007 - Održano javno nadmetanje na kojem je preduzeće “Carine” bilo najbolji ponuđač. Oni su ponudili 970 i 810 eura po m2, odnosno 13.461.330 eura za kompletno zemljište.
  • 21. juna 2007Gradonačelnik odlukom potvrdio ponudu “Carina” i naložio prodaju.
  • 5. jula 2007 - “Carine” dopisom obavijestile grad da odustaju od ponude, jer im je visoka cijena.
  • 16. jula 2007 - Gradonačelnik poništio odluku o prodaji.
  • 25. jula 2007 - “Carine” dostavile gradu ponudu da se sporazumno dogovore oko kupovine parcela, jer na toj parceli već imaju svoje zemljište.
  • 30. avgusta 2007 - Gradonačelnik donosi odluku da se “Carinama” usvoji zahtjev da, mimo tendera, kupe parcelu po cijeni od 165 eura po kvadratu
  • 4. septembra 2007 - Grad i “Carine” sklapaju dva ugovora o prenosu prava na dio od dvije opštinske parcele, za nešto malo više od 2,5 miliona eura
  • 17. oktobra 2007 - MANS podnio Osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika i direktora Direkcije za imovinu, zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj tokom prodaje te sporne parcele.
  • 18. oktobra 2008 - Zamjenik tužioca Saša Čađenović odbacio prijavu MANS-a, kao neosnovanu.
  • 1. aprila 2010 - Nakon tužbe drugorangiranog na tenderu Veselina Šofranca, Osnovni sud u Podgorici presudio da se ugovor o prodaji parcele “Carinama” poništi.
  • 14. maja 2010 - MANS podnosi novu krivičnu prijavu protiv Mugoše i Đukića.
  • 17. juna 2010 - Nakon žalbi tuženih, Viši sud presudio u njihovu korist, nakon čega se Šofranac obratio Vrhovnom sudu.
  • 29. decembra 2010 - Vrhovni sud poništava ugovor.

Potvrđena upozorenja MANS-a

Isto tumačenje Vrhovnog suda, koje se navodi u presudi, imali su i stručnjaci u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora koji su mjesec dana nakon sklapanja ugovora o prodaji parcele, tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Miomira Mugoše i direktora opštinske Direkcije za imovinu Dragana Đukića, zbog sumnje da su tokom tog posla “zloupotrijebili službeni položaj”.

Programski direktor za urbanizam MANS-a Dejan Milovac kazao je sinoć za “Vijesti” da je potvrđivanjem presude Osnovnog suda iz aprila prošle godine, potvrđeno i ono na što je “MANS u kontinuitetu upozoravao”.

“Vrhovni sud je prihvatio samo navode da se prenos vlasništva na gradskom građevinskom zemljištu sprovodi isključivo na osnovu javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda javnim oglasom, osim kada se to vrši za potrebe državnih organa ili se radi o postupku povraćaja zemljišta ranijim vlasnicima, što kod prodaje preko 15.000 m2 kompaniji “Carine” nije bio slučaj”, naveo je MIlovac.

Šofranac: Imam još sporova sa njima

Veselin Šofranac, vlasnik firme ”Šofranac,” u izjavi “Vijestima” kazao je da je sve vrijeme vjerovao u crnogorske sudove. “Da nisam mislio tako, tražio bih pravdu u Strazburu. Imam mnogo težih sporova sa ovom družinom, a jedan od njih je zemljište od 7.000 kvadrata, za koje sam imao urednu dokumentaciju za gradnju, ali su ga oteli bez centa i upisali sa grada na njihovu privatnu firmu. Za sve to posjedujem urednu dokumentaciju. I ovaj predmet se nalazi u sudu”, rekao je Šofranac nove optužbe na račun gradonačelnika.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: