Zdrav san zavisi od ishrane

Ono što jedete ili pijete prije odlaska na spavanje čini razliku između ugodnog i odmornog sna i noćnih mora. Evo pet korisnih savjeta:
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 08:04h

1. Prejedanje ili ne jedenje ničeg prije spavanja može narušiti san

Lagani obrok prije odlaska u krevet može stimulirati san, no previše hrane izaziva probavne smetnje i vodi do nesanice.

2. Alkohol je mač s dvije oštrice

Male količine alkohola mogu vam pomoći da zaspete. No kako tijelo probavlja ovu supstancu, san može biti isprekidan. Alkohol pogoršava nesanicu te narušava REM fazu sna, kada je tijelo u procesu odmora. Takođe može izazvati dehidraciju, zbog čega osjećate umor cijeli dan.

3. Ne jedite kasno naveče

Oni koji pate od žgaravice ili kiseline u želucu trebali bi izbjegavati teške kasnovečernje obroke. Lijeganje s punim stomakom utiče probavu i kiseline što zapravo narušava san.

4. Med i mlijeko stimulišu san

Mlijeko sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja je prirodni stimulator sna. On podiže nivo serotonina, prirodnog sedativa u mozgu. To je razlog zašto se prije spavanja preporuča čaša toplog mlijeka s medom (ugljikohidrati pomažu dotoku triptofana u mozak).

5. Ljekovito bilje

Mnoge biljke pomažu san, a jedna od njih je odoljen. Naime, aktivni sastojci iz korijena ove biljke opuštaju središnji nervni sistem i mišićno tkivo. Može ga se uzimati u obliku čaja ili kapsula.

Bonus video: