Pokušavali tužiocu da podmetnu lažni izvještaj

Iz tužilaštva tvrde da je jednom od članova nekadašnje komisije, koji je sada uhapšen, poslat kurir u Beograd, i donio mu lažnu dokumentaciju na potpis.
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 08:28h

Neki od osumnjičenih u slučaju Zavala pokušali su prije nekoliko mjeseci da falsifikuju izvještaj opštinske Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju morske vode, zbog kojeg je sada nekoliko osoba iz Opštine Budva u pritvoru, rekao je “Vijestima” izvor iz tužilaštva.

Sagovornik “Vijesti” je rekao da su neki okrivljeni u slučaju Zavala pokušali da izmijene sadržaj dokumentacije u periodu od jula prošle godine, a nakon što su ih tužioci u pretkrivičnoj fazi istrage saslušavali o tome šta znaju o procjeni vrijednosti na tom postrojenju.

To je i bio jedan od razloga što je specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Ivanović zatražila od Višeg suda da produži pritvor osumnjičenima, koji se u njemu nalaze od 25. decembra nakon što su dan ranije uhapšeni.

Tužilaštvo je u zahtjevu sudu izrazilo i bojazan da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te navelo i težinu krivičnog djela i njegove posljedice.

U Istražnom zatvoru su:

  • gradonačelnik Budve Rajko P. Kuljača
  • potpredsjednik Opštine Dragan J. Marović
  • članovi nekadašnje opštinske Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju morske vode – bivši direktor Vodovoda Budva Stevan Đ. Vučetić (55), Dragan S. Žinić (55), Novak P. Stanojević (56),
  • elektroinženjer Marko S. Kaloštro (64)
  • Srećko N. Tomoviću (53)
  • Slobodan Š. Đurović (63)
  • vlasnik građevinske firme „Monivest” Dragan M. Sekulić (60)
  • Podgoričanin Miodrag S. Minić (51)
  • poslanik DPS-a Đorđe Pinjatić.

Kurir otišao u Beograd

Nakon što su osumnjičeni ljetos dali izjave u tužilaštvu, kako je rečeno “Vijestima”, neki od sada uhapšenih shvatili su da je vrag odnio šalu tako da su pokušali da u opštinska dokumenta ubace lažne podatke i izvještaje, koje su ranije dostavili članovi Komisije za procjenu građevinskih, elektro i vodovodnih radova na izgradnji uređaja za pretvaranje slane u tehničku vodu.

Iz tužilaštva tvrde da je jednom od članova nekadašnje komisije, koji je sada uhapšen, poslat kurir u Beograd, gdje se on tada nalazio, koji mu je donio fiktivnu dokumentaciju, kako bi je ovaj hitno potpisao.

Takva lažna dokumenta i ugovore, neki od osumnjičenih iz opštinskih službi, kasnije su pokušali da poture istražnom timu vrhovnog državnog tužioca, ali im to nije uspjelo jer je već ranije u dokumentaciji tužioca postojao izvještaj, koji su članovi komisije sačinili 13. 10. 2008. godine.

Branioci traže oslobađanje

Advokati Rajka Kuljače i Dragana Marovića, koji su okrivljeni u slučaju “Zavala”, predložili su Višem sudu da im ukine pritvor.

„Branioci okrivljenih stavljaju predlog za ukidanje pritvora kako zbog nepostojanja uslova da on i dalje traje, tako i zbog nedostatka osnovnog obilježja krivičnog djela“, navedeno je u predlogu advokata Zorana Vukčevića, Branislava Durutovića i Bojane Franović upućenom sudiji Radomiru Ivanoviću.

Po nalogu tužilaštva, policijski inspektori za privredni kriminal su iz budvanske Opštine pokupili dokumentaciju o ustupanju bez naknade parcele od gotovo 12.000 kvadrata na gradskom stadionu Lugovi firmi „Novostar investment”

„Oštećeni je na svom najvećem organu, zasjedanju Skupštine opštine, utvrdio da nema štete po bilo kom osnovu, to jest umanjenja imovine, neprouzrokovane radnjama okrivljenih, nego uopšte nema njenog umanjenja“, naveli su advokati a prenosi MINA.

Oni tvrde da tužilaštvo nije utvrdilo tokom dosadašnje istrage da je načuinjena šteta. „Tužilac zna da je nema, zato je ne sprovodi. On odlaže da se suoči sa ovom činjenicom, a to samo iz razloga da bi uz pomoć sudije za istragu držao okrivljene u pritvoru“, ocijenili su advokati.

Branioci tvrde da tužilac „nezakonito i neprofesionalno postupa”, da flagrantno krši zakon i narušava prava i slobode građana.

„Odluka suda zato mora biti afirmacija visokih pravnih standarda i dokaz da nije servis državnog tužioca, niti bilo kog drugog subjekta u društvu i državi”. Član odbora direktora Zavoda za izgradnju Budve Dragoljub Pavićević, svjedočio je juče u specijalnom tužilaštvu.

“Vijesti” saznaju da je svjedok pričao o planovima grada za izgradnju na brdu Zavala, kao i šta je sve prema planskoj dokumentaciju trebalo da tu bude građeno.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina-Nina Ivanović u naredbi za sprovođenje istrage nekadašnjeg poslanika DPS-a Đorđija Pinjatića, koji je bio predsjednik te komisije, kao i članove Dragana S. Žinića, Stevana Đ. Vučetića, Novaka P. Stanojevića, Marka S. Kaloštra, Srećka N. Tomovića, Slobodana Š. Đurovića, sumnjiči da su sačinili izvještaj u kojem su izvedene radove procijenili na 4.403.886,55 eura, što je za 1.062.697,77 eura veće od troškova koje je investitor “Zavala Invest” imao.

Okrivljeni gradonačelnik Budve Rajko Kuljača sumnjiči se da je imenovao članove komisije, koji su “umišljajno pomogli da preduzeću “Zavala Invest” pribave imovinsku korist”.

Izvještaj komisije, Pinjatić je predao Maroviću a Kuljača je sa preduzećem “Zavala Invest” zaključio predugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta gdje su se dogovorili da će se troškovi koje je ta firma imala na ime izgradnje postrojenja “kompenzirati, na ime komunalija”.

Taj izvještaj komisije, Marović je prezentovao na kolegijumu Opštine Budva, poslije koje je, navodno, Kuljača 10.11. 2008. godine sačinio izjavu o kompenzaciji - prebijanju 4.403.886,55 eura, koju je Sekretarijat za investicije sproveo preko Trezora Crne Gore.

Policija pokupila dokumentaciju za parcele na Lugovima

Po nalogu tužilaštva, policijski inspektori za privredni kriminal su iz budvanske Opštine pokupili dokumentaciju o ustupanju bez naknade parcele od gotovo 12.000 kvadrata na gradskom stadionu Lugovi firmi „Novostar investment”, saznaju “Vijesti”.

FK klub “Mogren” , čiji je predsjednik Boro Lazović, je bez saglasnosti Skupštine opštine Budva, potpisao ugovor sa izvjesnom frimom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom "Nova star cg" d.o.o.Budva koja je osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma.

Parcele na Lugovima već punih deset godina su predmet restitucije. One su na samom ulazu u Budvu, “naslonjene” na turističko naselje Slovenska plaža jedna od najvećih neizgrađenih površina, koja se nalazi na samo 50-ak metara od mora, i čija se trenutno tržišna vrijednost procjenjuje na oko sedam miliona eura.

Kuljači i Maroviću obustavljena plata

Član odbora direktora Zavoda za izgradnju Budve Dragoljub Pavićević, svjedočio je u specijalnom tužilaštvu u Podgorici u istrazi protiv dvanaest osoba, za koje se sumnja da su nelegalno gradili kompleks apartmana Zavala na brdu između Bečića i Budve.

“Vijesti” saznaju da je svjedok pričao o planovima grada za izgradnju na brdu Zavala, kao i šta je sve prema planskoj dokumentaciju trebalo da tu bude izgrađeno.

Gradonačelniku Budve Rajku Kuljači i potpredsjedniku opštine Draganu Maroviću plata je obustavljena dok su u pritvoru u Spužu, jer je pravna služba te opštine “protumačila da ih Zakon o radu obavezuje na to”.

Galerija

Bonus video: