MANS: Zašto Gvozdenović nije komentarisao dokaze?

MANS je juče Ranki Čarapić predao detaljnu krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra urbanizma.
60 pregleda 0 komentar(a)
mans, Foto: Boris Pejović
mans, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.01.2011. 17:02h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora koja je juče Vrhovnom državnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića, smatra da on u svom reagovanju nijednom činjenicom nije demantovao navode iz krivične prijave, koja je protiv njega podnijeta zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u slučaju Zavala i tokom gradnje višespratnice u centru Bara.

Oni su u reagovanju na Gvozdenovićev stav da ga MANS "ostrašćeno godinama napada", naveli da to oni samo prate i kritikuju rad Ministarstva urbanizma, ali ne zbog "zavjere protiv Gvozdenovića, već samo zbog katastrofalnih rezultata u primjeni propisa i zakona".

“Bivši ministar Gvozdenović je svjestan da njegovo dosadašnje izbjegavanje odgovornosti najmanje ima veze sa nedostatkom dokaza, već da je ono zavisilo, a i dalje zavisi, isključivo od političke volje tužilaštva da procesuira očita kršenja zakona. On je iz ministarske fotelje otišao nakon što je "izbrojao" 100.000 nelegalno sagrađenih objekata, tako da dokaza za njegovo procesuiranje ima i napretek”, smatra MANS.

MANS je juče Ranki Čarapić predao detaljnu krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra urbanizma, optužujući ga da je je mogao da spriječi nelegalnu gradnju na Zavali, kao i tokom gradnje u Baru.

MANS pita Gvozdenovića kako je legalizovao nelegalne objekte

“Umjesto konstruisanja teorija zavjere, Gvozdenović bi sada javnosti, a kasnije i tužiocu, mogao da objasni kako i u kojoj proceduri je legalizovao nelegalne objekte, kao i šta je njegova inspekcija radila skoro godinu dana koliko je trajala nelegalna gradnja na Zavali. Svo to vrijeme, bivši ministar je znao da dokumentacija koju potpisuje ne odgovara stanju na terenu, te da je gradnja na Zavali počela puno ranije”, navodi MANS.

Oni su pozvali Gvozdenovića da javnosti objasni kako je zgrada koju je gradila kompanija gradonačlenika Bara Žarka Pavićevića, narasla na sedam spratova, dva više od onoga što je predviđeno planom kao i šta je uradio kako bi sankcionisao tu divlju gradnju.

“Gvozdenović bi mogao da nam objasni, kako je za taj objekat izdao dodatnu građevinsku dozvolu kojom se legalizuju dva dodatna sprata, koje je Pavićević sagradio suprotno planu. I pored tvrdnji bivšeg ministra da je u njegovom resoru sve čisto i transparentno, MANS ni nakon godinu dana ne može da dobije na uvid građevinsku dozvolu za ovaj objekat.

Iskreno savjetujemo bivšem ministru urbanizma da svoju energiju ne troši na odbranu neodbranjivog, već da hrabro prihvati realnost da zbog svojih postupaka i sumnji u kršenje zakona, jednoga dana mora odgovarati pred nadležnim državnim institucijama”, zaključuje ova NVO.

Bonus video: