Alenu Sijariću će se suditi u Beogradu

Sijarić je osumnjičen da je počinio krivično djelo “davanje mita izvršenog u produženom trajanju”.
417 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2011. 16:16h

Vijeće Apelacionog suda Crne Gore sastavljeno od sudija Svetlane Vujanović, kao predsjednika vijeća, te članova vijeća sudija Seke Piletić i Milivoja Katnića, donijelo je rješenje u kojem se navodi da su se stekli zakonski uslovi za izručenje državljanina Crne Gore Alena Sijarića Republici Srbiji radi vođenja krivičnog postupka koji je u toku protiv njega pred Višim sudom u Beoradu.

Sijarić je osumnjičen da je počinio krivično djelo “davanje mita izvršenog u produženom trajanju”.

Konačnu odluku o Sijarićevom izručenju donosi crnogorski Ministar pravde Duško Marković.

Žalba odbijena

U rješenju Apelacionog suda se dodaje da je odbijena žalba Sijarićevog branioca, advokata Milorada Gogića.

U obrazloženju ovakve odluke, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud u Podgorici rješenjem od 30. novembra 2010. godine utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje crnogorskog državljanina Sijarića, državi Srbiji radi vođenja krivičnog postupka koji je u toku protiv njega pred Višim sudom u Beoradu - Republika Srbija, a zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo mita izvršenog u produženom trajanju.

Izručenje je utvrđeno po molbi za izručenje Ministarstva pravde Republike Srbije od 3. novembra 2010. godine.

Protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, žalbu je blagovremeno izjavio branilac okrivljenog Sijarić Alena, advokat Milorad Gogić, koji je predložio da Apelacioni sud Crne Gore preinači rješenje tako što će utvrditi da nijesu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Republici Srbiji Alena Sijarića, i da naloži ukidanje protivpravnog pritvora i njegovo trenutno puštanje na slobodu.

Nakon što je razmotrio žalbu, Apelacioni sud je utvrdio da je Viši sud donio pravilnu odluku, jer je pravilno utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke iz člana 2. stav 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima u vezi člana 1. Ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju i Dopune Ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju od 29. oktobra 2010. godine za izručenje državljana Crne Gore.

Bonus video: