Policajcima koji su uzimali mito smanjena kazna

Apelacioni sud Crne Gore smanjio je kazne policajcima Neđeljku R. Asanoviću (38) iz Golubovaca i Blagoju Č. Bašanoviću (35) iz sela Botun, koji su zbog primanja mita, sa šest osuđeni na po tri mjeseca zatvora.
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2011. 14:28h

Apelacioni sud Crne Gore smanjio je kazne policajcima Neđeljku R. Asanoviću (38) iz Golubovaca i Blagoju Č. Bašanoviću (35) iz sela Botun, koji su zbog primanja mita, sa šest osuđeni na po tri mjeseca zatvora.

Prvostepenom presudom specijalnog vijeća sudije Slavke Vukčević u Višem sudu u Podgorici, okrivljeni Asanović i Bašanović osuđeni su na po šest mjeseca zatvora.

U presudi se navodi da su 29. aprila 2001. godine oko 7 časova u mjestu Bioče kod Podgorice, u vozu broj 9611, koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar, Asanović i Bašanović kao policajci stanice policije za bezbjednost željeznice MUP-a u Podgorici, prilikom kontrole putnih isprava putnika Florin Lakatuša, rumunskog državljanina, tražili 200 dolara da bi ga pustili da nastavi putovanje.

Policajci koji su bili raspoređeni u pratnji navedenog voza, prilikom kontrole, utvrdili da Lakatuš nema prijavu o boravištu na teritoriji Crne Gore zbog čega su morali da ga isključe iz daljeg putovanja i zadrže u stanicu policije u Podgorici, gdje se takva lica predaju inspektoru za strance radi regulisanja prijave boravka.

Međutim, da ne bi u okviru svog službenog ovlašćenja izvršili tu službenu radnju, zahtjevali su od ovog putnika poklon u iznosu od 200 dolara, kako bi ga pustili da nastavi putovanje. Tek kada su novac primili, pustili su Lakatuša da nastavi putovanje, piše u presudi Višeg suda.

U odluci Apelacionog suda da smanji kaznu dvojici policajaca, navodi se da prvostepeni Viši sud nije dovoljno vrednovao naročito olakšavajuće okolnosti kada je okrivljene osudio na po šest mjeseci zatvora.

“Pravilnom ocjenom naročito olakšavajućih okolnosti posebno proteka vremena od izvršenja krivičnog djela, skoro 10 godina, pri čemu optuženi nisu uticali na odugovlačenje postupka svojim ponašanjem, te pravilno vrednujući porodičnih prilika, posebno činjenice da Bašanović ima četvoro maloljetne djece, a Asanović dvoje, ovaj sud ih je osudio na kaznu zatvora od po tri mjeseca, nalazeći da će se ovakvom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja”, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Bonus video: