MEDICINSKO STANJE

Šta se dešava kada osetite oštar bol u bočnom dijelu stomaka?

Polovina sportista izjavila je da smatra da je bol pokrenulo konzumiranje hrane ili napitaka, a pojedine studije potvrđuju ovu opservaciju
100 pregleda 0 komentar(a)
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2018. 11:14h

Uprkos tome što postoji naučni termin za bočne grčeve u stomaku - "prolazni abdominalni bol povezan sa vježbanjem" (eng. exercise-related transient abdominal pain, ili skraćeno ETAP), naučnici još ne znaju šta ga izaziva.

Ovo medicinsko stanje pojavljuje se često - iskuse ga dvije trećine trkača na godišnjem nivou.

"Ipak, ne postoji način da se ova vrsta bola preduprijedi jer ne znamo koji mehanizmi dovode do nastanka bola. Tako da to pitanje još čeka odgovor", kaže sportski kiropraktičar Bred Miur.

Jedan od razloga za to je što se naučnici još nisu podrobno bavili proučavanjem te vrste bola. Nakon prvobitnih studija četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka, postoji razmak od skoro 50 godina u proučavanju bočnog abdominalnog bola.

Ono što se za sada zna jeste da je češći u ranijem životnom dobu i da se češće pojavljuje tokom aktivnosti koje podrazumijevaju rotiranje gornjeg dijela tijela.

Bočni abdominalni bol zastupljen je kod sportista svakog ranga, mada ga elitni sportisti doživljavaju rjeđe. Ipak, kada se dogode, jednako su bolni kao oni koje iskuse amateri.

Polovina sportista izjavila je da smatra da je bol pokrenulo konzumiranje hrane ili napitaka, a pojedine studije potvrđuju ovu opservaciju.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da konzumiranje napitaka sa izuzetno velikom količinom šećera češće uzrokuje bočne abdominalne grčeve od tečnosti sa malom količinom (ili nimalo) šećera.

Faktori poput indeksa tjelesne mase, građe i pola nisu povezane sa učestalošću ili jačinom bočnih abdominalnih bolova.

"Jedna od teorija jeste da tokom vježbanja do dijafragme ne stiže dovoljna količina krvi, odnosno kiseonika, ali je problem što se ova vrsta bola pojavljuje i kod ljudi koji se bave jahanjem, koje ne utiče u tolikoj mjeri na respiratorni sistem", kaže Miur.

Prema drugoj teoriji, snažni pokreti tokom vježbanja vrše pritisak na ligamente u abdomenu koji drže organe na mjestu. Ovo objašnjenje pokriva i ulogu hrane i pića u grčevima, s obzirom na to da se želudac tokom njihove konzumacije širi, i postaje teži, što znači da su ligamenti još uposleniji. Ipak, bočne abdominalne bolove doživaljaju i plivači, čiji su pokreti mišića znatno glatkiji, piše naučni magazin "Popular sajens".

"Nepravilno držanje ili problemi sa hodom takođe bi mogli da budu važan faktor za nastanak bočnog abdominalnog grča kod trkača", kaže Miur.

"Postoje dokazi da bi pomjeranje određenih kičmenih pršljenova takođe moglo da prouzrokuje bol, što znači da bi biomehaničko namještanje riješilo problem. Trenje i iritacija tkiva u abdominalnom zidu predstavlja još jedno potencijalno objašnjenje", dodaje.

Jedan od razloga zašto je tako teško utvrditi uzrok bola jeste ogroman broj različitih potencijalnih faktora koji bi mogli da igraju ulogu u njegovom nastanku, ali koji se ne moraju aktivirati u svakom pojedinačnom slučaju.

"Četiri osobe mogu imati bol na lijevoj strani, a sledeće tri na desnoj. Čini se da je ova vrsta bola klasa za sebe", objašnjava Miur.

Bočni abdominalni bol obično prestaje sa prestankom fizičke aktivnosti. Ukoliko se ni tada ne povuče, ili se pogorša, obavezno bi trebalo konsultovati ljekara, prenosi B92.