Lijepi i pametni

Ljepota i pamet ipak idu zajedno, pokazali su rezultati nove studije. Izgleda da ljepotice i dobri frajeri odlično prolaze u životu ne samo zbog izgleda, već i zbog inteligencije - istraživanje pokazalo da lijepi ljudi imaju i viši IQ.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2011. 18:57h

Došlo je vrijeme da vicevi o plavušama odu u zaborav - rezultati studije sprovedene u Velikoj Britaniji i Americi, su pokazali da osobe privlačnog izgleda imaju i bolje rezultate na testovima inteligencije, i to za, u prosjeku, 14 poena. Ispostavilo se da osobe koje su već "blagoslovljene" prijatnom spoljašnjošću privlače partnere koji su i zgodni i pametni, pokazali su rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Londonske škole ekonomije. Djeca rođena u takvim vezama onda nasleđuju i privlačan izgled i inteligenciju, a "tradicija" lijepih i pametnih se nastavlja.

Povezanost ljepote i inteligencije izraženija kod muškaraca nego kod žena

"Fizička privlačnost je pozitivno povezana s inteligencijom uopšte, a ni ljepota ni pamet nemaju veze sa društvenim porijeklom, tjelesnom konstitucijom i zdravstvenim stanjem", kaže Satoši Kanazava koji je učestvovao u istraživanju. Uočeno je, takođe, da je povezanost ljepote i inteligencije izraženija kod muškaraca nego kod žena.Ovi rezultati zasnivaju se na podacima Nacionalne studije razvoja djece koja je pratila 17.419 osoba koje su rođene tokom jedne nedelje u maju 1958. godine u Velikoj Britaniji. Ispitanici su u djetinjstvu i mladosti rešavali niz testova koji su pratili njihov napredak u školi, inteligenciju i promjene u fizičkom izgledu. Drugi dio istraživanja zasniva se na podacima koji su prikupljeni u okviru američke Nacionalne studije zdravlja adolescenata u kojoj je učestvovalo 35.000 mladih Amerikanaca. Ipak, Kanazava ističe da su dobijeni rezultati isključivo naučne prirode i da u međuljudskim odnosima ne bi trebalo da se oslanjamo na opšte procjene.

Bonus video: