Druženje produžava život

Studija pokazuje da dobri odnosi sa porodicom, komšijama i kolegama povećavaju šanse da živimo dvostruko duže.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2011. 16:28h

Društvene veze treba dodati spisku faktora koji utiču na životni vijek čovjeka! To je rezultat najnovijeg istraživanja američkih stručnjaka. Studija pokazuje da dobri odnosi sa porodicom, komšijama i kolegama povećavaju šanse da živimo dvostruko duže.

Dobri odnos sa bližnjima jedan je od važnijih uslova dugovječnosti, tvrde američki stručnjaci. Studija pokazuje da dobri odnosi sa porodicom, susjedima i kolegama povećavaju šanse da živimo dvostruko duže.

Ukoliko češće ustajete na desnu nogu, ne započinjete svađu sa ukućanima ili kolegama, opredjelili ste se za zdraviji život. Rezultati istraživanja pokazuju da svakodnevni loši međuljudski odnosi ugrožavaju zdravlje, isto kao da dnevno popušite više od deset cigareta, pijete alkohol i fizički ste neaktivni.

Loša materijalna situacija pogoršava stvari

Prema riječima kliničkog psihologa Ane Najman, svaki konflikt košta naše tijelo, naše emocije i intelekt, jer smo manje efikasni u svakoj konfliktnoj situaciji.

„Što se tiče tijela, to su razne psihosomatske bolesti - bolesti tiroidne žlijezde, nervnog sistema, a na mentalnom planu - to je depresivnost, socijalna izolacija i jedna generalna neefikanost osobe", naglasila je Ana Najman.

U vremenu tranzicije, ratova i krize, suze i smijeh su se smjenjivali, svakodnevica postajala sve brža, a živci sve tanji.

Loša materijalna situacija pogoršava stvari. Prazan novčanik često je okidač da inače loši međuljudski odnosi postanu još gori. Složeni razvod braka, nasilje u prodici, na poslu, ulici, samo su neke posljedice hronično loših i zapuštenih međuljudskih odnosa.

Veća otvorenost društvenih institucija i više sluha za male probleme običnih ljudi, tvrde stručnjaci, stišali bi mnoge strasti, svakog od nas učinili boljim , a samim tim i zdravijim.

Bonus video: