Joksović govorio o Šarićevim kontaktima

Donedavni bliski saradnik Darka Šarića (41), dobio je status insajdera Specijalnog tužilaštva.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2011. 14:10h

Nebojša Joksović (40) zvani Joksa, donedavni bliski saradnik Darka Šarića (41), dobio je status insajdera Specijalnog tužilaštva jer je istražnim organima ispričao za tri velike isporuke kokaina iz Južne Amerike, koje su tokom 2008. godine stigle u Italiju, a nijesu obuhvaćene dosadašnjom istragom u „Balkanskom ratniku”, objavio je „Blic”.

Najveća zapljena narkotika izvedena je na jahti u Južnoj Americi.

“ Nije bilo kompromisa i Joksović je morao da otkrije sve što mu je poznato da bi postao svjedok-saradnik. Zato je pričao o tim isporukama sa više stotina kilograma kokaina, koje policijama do tada nijesu bile poznate. Novo otkriće je bilo važno i da se shvati koliko je bio širok obim krijumčarenja ovog kartela. Osim toga, Joksović je govorio i svim kontaktima Darka Šarića”, tvrdi izvor „Blica”.

Prema podacima iz istrage, klan je imao svoje plantaže koke-lista u Južnoj Americi.

Ove plantaže kokaina kontroliše prvi čovjek crnogorskog podzemlja, pod čijom se zaštitom, kako se pretpostavlja, Šarić nalazi od 21. janura 2010., kada je za njim raspisana potjernica Interpola.

“Ovaj crnogorski bos, zaštitnik odbjeglog Pljevljaka, godinama sarađuje sa krijumčarima kokaina, koje snabdijeva narkoticama sa sviojih plantaža ili ih uzima od „kolega” iz najuticajnijih južnoameričkih kartela. Sarađivao je sa nekoliko provjerenih saradnika, koji su iza sebe imali čitavu kriminalnu organizaciju, od ljudi koji su krijumčarili kokain do uličnih dilera koji su za njih prodavali drogu. Šarića do 2005. u ovoj organizaciji nije bilo”, objašnjava izvor „Blica” iz vrha MUP-a Srbije.

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih nacija, ali i američkih službi DEA i CIA u Južnoj Americi pod kokainom se nalazi 167.000 hektara zemlje, od kojih najviše u Kolumbiji – 81.000 hektara.

Na drugom mjestu je Peru sa kokainom zasađenim na 56.000 hektara i proizvodnjom od 210 tona narkotika.

Za prepakivanje 100 hiljada eura

Radan Adamović (36), drugi svedok-saradnik u postupku protiv Šarićeve grupe, govorio je dataljno kako je s ostalim članovima kartela u Brazilu prepakivao kokain poslat iz Kolumbije.

On je opisao kako je za manje od dva mjeseca za to prepakivanje bio plaćen 100.000 evra. Naveo je i da je bilo planirano da bude poslat u Italiju, gdje bi za tri-četiri mjeseca posla dobio čak 300.000 evra.

Joksović je detaljno opisao kako je bilo organizovano krijumčarenje kokaina kroz Italiju 2009., za šta su pripadnici grupe optuženi. Inače, za Joksovića se u optužnici navodi da je boravio u Italiji u mjestima Livinjo i Pjaćenca od 11. do 17. januara 2009. i naložio Draganu Gaćeši da sa još jednom osobom preuzme kokain od Boška Nedića, da će im konkretno uputstvo dati Borislav Tunjić.

Pojedini pripadnici klana tada su uhapšeni s kokainom u Italiji. U optužnici se navodi da je Šarić osmislio plan da se u Italiji iznajmi kuća, gdje bi se skladištio kokain i da to bude skriveno od kupaca ove droge, da bi skladište bilo zaštićeno.

Sredinom novembra 2010. u nastavku akcije „Balkanski ratnik” uhapšeno je oko 80 osoba u Srbiji, Italiji i Crnoj Gori.

Najveći broj je priveden u Italiji, koja je tada izdala nalog za hapšenje Darka Šarića. On je tamo osumnjičen da stoji iza švercerskih srpsko-crnogorskih grupa, koje su nekoliko godina poslovale sa milanskim klanovima i pojedinim kriminalnim grupama sa sjevera Italije, i da su prodavali kokain u isporukama ne manjim od 200 kilograma.

Bonus video: